Frankrijk, dat betekent du pain, du vin et du fromage. Een Franse baguette smaakt altijd lekker en het gamma aan heerlijke kazen is er gigantisch. Maar het aanbod aan wijnen is wellicht nog schitterender. Wij laten je kennismaken met de Franse wijnwereld.
Elke streek zijn specialiteit
Frankrijk kent verschillende wijnstreken en elke streek heeft zijn eigen specialiteit. Uit welke streek de wijn ook komt, hij moet steeds voldoen aan het kwaliteitslabel Appellation d’origine contrôlée (AOC) om op de markt te mogen komen. Frankrijk is het eerste land dat zo’n systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen invoerde. Binnen zo’n appellation moet wijn uit Frankrijk voldoen aan diverse regels en er bestaan ook aparte AOC’s wanneer een wijn met een bepaalde streek of een bepaald dorp wordt aangeduid. Met een tiental wijnstreken is Frankrijk een van de grootste wijnproducenten wereldwijd. De wijnbouwcultuur bestaat dan ook al eeuwen en is een belangrijk kenmerk van dit land, dat trouwens ook voor veel toeristen zorgt.
Bekende Franse wijnen
Er zijn heel wat wijnroutes die je langs de bekendste wijndorpen en -domeinen leiden. Zo heb je de champagneroute, die uiteraard focust op de druiven die geteeld en geoogst worden om champagne te maken. Soortgelijke mousserende wijnen worden ook elders in Frankrijk geproduceerd, want niet overal worden dezelfde druivenrassen in champagne gebruikt. Bovendien is de minimale rijping korter voor een crémant.
Wist je dat pinot noir een van de drie belangrijkste druivenrassen is voor champagne? In de meeste flessen vind je dan ook een bepaald percentage pinot noir. Naast dit druivenras zijn chardonnay en pinot meunier zeer belangrijk. Elk van hen is vereist om een mousserende wijn te maken. En ook al zijn pinot noir en pinot meunier blauwe druivenrassen, toch wordt er witte en soms rosé champagne van gemaakt.
Andere wijnroutes leiden je naar de Elzas, de Loire, de Languedoc of de streek van Bordeaux. Die laatste zorgt voor 90 procent van de productie van rode wijn. Deze streek kreeg destijds van Napoleon zelfs een officiële classificatie en produceert vandaag de meest exclusieve wijnen ter wereld. De Loire is dan weer het grootste wijngebied in Frankrijk met 600 kilometer wijnranken langs de rivier de Loire.
In de Elzas wordt voornamelijk stille wijn zoals witte wijn geproduceerd. Al neemt de productie van mousserende wijnen zoals de crémant d’Alsace ook stilaan toe. Wist je trouwens dat de wijnteelt in de Elzas al heel lang bestaat en ook een strategische positie heeft, zo dicht tegen de Duitse grens? Vandaar dat er ook veel burchten zijn in deze streek. Deze burchten moesten namelijk de wijngaarden beschermen. Tot slot heb je ook de Rhônevallei die een bezoekje waard is. Dit is een van de oudste wijnstreken van Frankrijk en de wijnranken staan op steile hellingen omdat het dal er zo smal is.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Wijnbeurs. Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.