We hadden nog gekookte kikkererwten over en hadden zin in soep. Samen met knapperig gebakken blokjes tofu en nog een paar ingrediënten werd het een heerlijk soepje. Er gaat ook Thaise rode curry in. Gebruik je een potje hiervan, let dan op dat er geen vissaus inzit.
In de vensterbank lag het rijtje pompoenen dat ik daar in de herfst had neergelegd me verveeld aan te kijken. Na een kwakkelwinter is het tijd om ze in de pan te hakken. In de koelkast staat een schaal gekookte krombekbonen, een type witte boon uit Noord-Holland. Wees gerust, als je deze boon niet kunt vinden dan kun je ook gewone witte bonen, cannelini- of bijvoorbeeld limabonen gebruiken.
Vandaag een recept voor een winterse soep met een exotisch tintje. Steeds vaker zien we de Thaise keuken terug in Nederland. Ook mijn huisgenoot en ik wilden vanwege haar toekomstige vertrek naar Thailand een poging wagen in de Aziatische keuken te duiken. Wat nog niet zo gemakkelijk is voor de ongeoefende westerling! Deze soep is het resultaat van een bezoek aan de Aziatische supermarkt. Bij thuiskomst zat in de boodschappentas een groot blok tempeh, kokosmelk en verse gember. Een combinatie van de smaken uit het Verre Oosten en wat van de eenvoud uit de Lage Landen.
Nu de herfst dan toch echt bijna zijn intrede doet, gaat er op gure avonden niets boven deze heerlijke, verwarmende soep. Dit recept komt uit het boek Vegarabia van Greg en Lucy Malouf, dat we gisteren hebben besproken.
Wat kan je zoal doen met aubergines? Meestal kom je niet veel verder dan een ratatouille of een ander groentestoofpotje. Wist je dat je aubergines ook kan gebruiken voor een aromatische soep? Deze soep combineert de aubergine met de zoetige smaak van rode paprika.
Gastredacteur Marleen houdt van reizen. Onlangs was ze in het koude IJsland, waar ze warme paddenstoelensoep in een broodje geserveerd kreeg. Een leuke serveertip voor de lunch of brunch de komende paasdagen! Je maakt het zo:
Dikke romige soepen zijn erg populair in Finland, vaak als maaltijdsoep. Deze gele paassoep, keltainen pääsiäiskeitto in het Fins, is een moderne variant met zoete aardappel. De associatie met Pasen komt vooral door de gele kleur van de soep. Het is een stevige soep die je energie geeft in koude dagen maar door de kleur en de lichtzoete toets ook al de aankomende lente uitstraalt.
Gisteren publiceerden we een recensie van het nieuw boek van Jonathan Karpathios. Vandaag krijgen jullie een recept uit dit boek. Een voorschot op de lente: Koude doperwtensoep met munt en crème fraîche. Tekst en recept zijn van Jonathan.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een hele bloemkool koop en iets kook voor twee personen, houd ik altijd een halve bloemkool over. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want bloemkool is heerlijk! Je kunt de restjes nog uitstekend verwerken in allerlei gerechten. Het makkelijkst is het om er een lekkere soep van te maken.
Ik leerde dat het lekker is om witte rijst te dopen in je Aziatische maaltijdsoep, in een klein, Indonesisch restaurantje midden in de stad. Deze soep is meer Thais dan Indonesisch van smaak, maar ook hierin is de rijst lekker. Bovendien is het gerecht lekker snel gemaakt.
Dertig jaar na de oprichting is het project Vegatopia in schoonheid beëindigd. Onze slotwoorden vind je in ons laatste artikel. De site blijft de komende jaren gewoon online.