Dit is een gemakkelijk recept met knolselderij, een groente die nu in het seizoen is. De blauwe kaas geeft een feestelijke tint en de appel zorgt voor een leuk contrast. Als je vegan eet, kun je witte miso in plaats van blauwe kaas gebruiken.
Voor een veganistische versie kun je de blauwe kaas vervangen door 1 dl plantaardige room en 2 eetlepels witte miso.
Knolselderijsoep
voor 4 personen
500 g knolselderij
1 appel
1 ui
100 g blauwe kaas (zie hierboven voor alternatief)
1 l groentebouillon
zwarte peper en eventueel een beetje zout
scheutje olie of klontje boter
- Snij de ui fijn en stoof deze in een kookpan glazig in de olie of de boter.
- Schil de knolselderij en de appel en snij ze in blokjes.
- Voeg de knolselderij en de appel toe aan de ui en stoof ze gedurende vijf minuten.
- Voeg de groentebouillon toe en laat het geheel koken totdat alles gaar is.
- Haal de soep van het vuur en verbrokkel er de blauwe kaas in. Mix de soep vervolgens fijn met de staafmixer.
- Werk af met zwarte peper en eventueel wat zout.
Meer knolselderij
- Ovenschotel met knolselderij en zoete aardappel
- Knolselderij met Bodegraafse kaas, linzen en salie-hollandaise
- Wintersalade met knolselderij, venkel en granaatappel
- Vegetarische shepherd's pie