Open menu

gemarineerde tofublokjes thbIk stuitte op een recept voor 'eenvoudige vegan feta', een ellenlange blogpost met aan het eind een recept dat volgens Sven nog uit de jaren 1990 stamt. In die tijd moest je als vegetariër nog creatief zijn, laat staan als veganist. Niemand van de redactie had het recept ooit gemaakt, reden genoeg om me er gewoon aan te wagen met een restje tofu dat ik toch nog in huis had. Ik heb het recept nog iets verder vereenvoudigd en de verhoudingen naar eigen inzicht aangepast. Het resultaat is natuurlijk niet vegan feta, maar de gemarineerde tofublokjes smaken daadwerkelijk lekker ziltig en kruidig. 

Voor één jampotje

150 g stevige tofu
ca. 200 ml water
3 tl zout
2 el rodewijnazijn
1 el citroensap
1 tl oregano
½ tl chilivlokken naar smaak

  • Verder: leeg, schoon jampotje met dop
  • Snij de tofu in blokjes en doe ze in het jampotje.
  • Vul het potje met water tot alle blokjes onder water staan, voeg zout toe en schud om. Laat het zout één dag in de koelkast intrekken.
  • Voeg de volgende dag de rodewijnazijn, citroensap, oregano en chilivlokken toe, schud om en laat één dag in de koelkast marineren.

Gebruik de tofublokjes net zoals feta in en op (Griekse) salade of andere koude gerechten, of zelfs als borrelhapje. Haal de blokjes met een schoon vorkje uit de pot, dan blijven ze zeker wel een week goed in het ziltige water.

gemarineerde tofublokjes schaaltje

gemarineerde tofublokjes

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama