Ik was vorige week op een conferentie op Cyprus. Tijdens de lunch liet ik de warme maaltijden links liggen en rende steevast naar het saladebuffet. Er was een ruime keuze aan salades, maar vooral ook aan garneringen. Het is ontzettend leuk, lekker en afwisselend om je salades te verrijken met waar je toevallig trek in hebt. Omdat een beetje salade-inspiratie om de zoveel tijd altijd weer nuttig is, geef ik in dit artikel wat inspiratie.
Al eerder heb ik geschreven over de basis voor salades, met vele variaties aan groentes en dressings. Daar noemde ik ook al het een en ander aan garneringen, maar dat was echt het topje van de ijsberg.
Pickles, ingemaakte groente
Mijn ontdekking van dit jaar waren de in zuur ingemaakte groentes. Af en toe een zuurtje tussendoor is lekker verfrissend. Het leuke is dat je gewoon een voorraadje pickles bij de supermarkt kunt kopen - en ze blijven lang goed.
Augurken heb je in alle vormen en maten. De kleine mini-augurkjes hebben een lekkere bite, terwijl de groteren iets meer een 'zuurkick' geven. Ook zilveruitjes of Amsterdamse uitjes vind ik lekker om over een salade te mikken. Maar denk ook eens aan zoetzure paprikareepjes en kappertjes.
Ook een potje rauwkost brengt afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan zoetzure wortelstaafjes, zuurkool of zelfs atjar tjampoer.
Mediterrane ingelegde groente
In de supermarkt vind je een keur aan verschillende olijven en vullingen, het is absoluut de moeite waard om daarmee af te wisselen. Hetzelfde geldt voor ingelegde pepertjes - van mild tot scherp - voor als je tussendoor in wat pittigs wil happen. Een potje zongedroogde tomaten voor een zoete toets is ook erg lekker.
Yoghurt, tzatziki en andere sausjes
Een saus bij de salade - die vaak al een dressing heeft - klinkt wellicht overbodig, maar zeker bij een knapperige salade is iets romigs als afwisseling erg welkom. Je kunt simpelweg een klodder yoghurt nemen, maar je zou ook een snelle tzatziki kunnen maken. Hummus - al dan niet zelfgemaakt - of baba ganoush en ajvar - zijn, afhankelijk van de salade die je serveert, ook een welkome afwisseling. Als je toevallig een potje piccalilli hebt, mag die ook rustig op tafel worden gezet.
Zaden, noten en pitten, gebakken uitjes
Zaden en pitten geven een lekkere crunch aan de salade. Bestrooi niet meteen de hele salade ermee, maar wissel juist af - zodat je soms een crunch, soms wat romigs, soms wat zuurs hebt. Naast de welbekende pijnboompitten en zonnebloempitten komen ook pompoenpitten in aanmerking. Geroosterd sesamzaad vind ik bijzonder lekker over een salade met geblancheerde bloemkool.
Cashewnoten, walnoten en pinda's, al dan niet grof verbrijzeld, geven ook een lekkere crunch, maar ze passen niet bij elke salade - tenminste, dat vind ik.
De bak of zak met krokante gebakken uitjes hoeft niet alleen tijdens de Aziatische maaltijd te worden ingezet: ze doen het ook goed op de salade.
Kaas, tofu en ei
In Duitsland gooit men graag Goudse kaas over de salade, ik vind dat zelf vaak minder geslaagd. Maar een goede feta of een ordinaire witte saladekaas stel ik wel op prijs. Er zijn ondertussen ook vegan witte kaasjes te krijgen, maar die vind ik te duur en daarnaast ook niet lekker: in plaats daarvan kun je net zo goed blokjes tofu gebruiken, de neutrale blokjes nemen de dressing goed op.
Nog gevulder en maaltijdachtiger wordt een salade als je er halloumi of een gekookt ei bij serveert. Plantaardig komen falafel en ook tempeh in aanmerking als eiwitbron.
Bulgur en andere granen
Je kunt natuurlijk een tabbouleh of andere bulgursalade maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de bulgur ernaast te serveren, zodat je soms wél wat granen hebt en soms ook niet. Je kunt fijne en grove bulgur variëren, of in plaats daarvan couscous serveren, of voor mijn part quinoa. De laatste jaren is boekweit als lokaal alternatief ook flink in populariteit toegenomen - in ieder geval in mijn bubbel.
Brood in allerlei vormen en maten
Naast een salade zijn wat plakjes stokbrood niet te versmaden, maar denk ook eens aan ciabatta of Turks brood. Vul een pitabroodje met salade, of maak een wrap met Libanees platbrood.
Croutons zijn uiteraard ook mogelijk, maar dan liefst wel zelfgemaakt. Alhoewel ze snel zijn gemaakt, kun je ook smokkelen door een paar plakken (casino-)brood - al dan niet met knoflook ingewreven - in het tosti-apparaat te doen. Rooster ook rustig wat oud brood dat je toevallig nog in huis hebt, dat is een prima vorm van restverwerking.
Speel met je salade
Je kunt niet alleen eindeloos variëren met salade, maar je kunt dus ook eindeloos variëren met wat je erbij serveert. Voor sommige garneringen moet je wat moeite doen, maar er zijn dus ook heel wat potjes die je uit de koelkast kunt trekken. Je moet er alleen wel even aan denken - een lunchbuffet op Cyprus of een inspiratie-artikeltje als dit dienen precies dat doel.