De beste recepten krijg je vaak via via, deze zijn immers al getest en goed bevonden. Deze kreeg ik doorgestuurd van voormalig collega Regine, en ik voegde er nog een beetje van mezelf aan toe. Het resultaat is een smakelijk en pittig bijgerecht van tempeh, dat past bij bijna alle Aziatische gerechten.
Bijgerecht voor 2 personen
150 g tempeh
2 el tamari
1 el olijfolie
1 el mirin
1 el gembersiroop
1 tl sambal
2 el water
Tamari is glutenvrije sojasaus, je kunt deze dus ook vervangen door gewone sojasaus. De mirin die ik gebruik is een chinese kookwijn, hiervoor in de plaats kun je sherry nemen. Beide producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de toko of goed gesorteerde supermarkt.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer twee bij twee centimeter en doe die in een vuurvast schaaltje. Voeg de tamari, olie, mirin, gembersiroop, sambal en het water toe en schep dit goed om.
- Zet het schaaltje een half uur in de oven, en schep het halverwege even om.
Lekker met roergebakken groente en noedels, of als onderdeel van een rijsttafel.
Het originele recept, waar dit op is gebaseerd, komt uit 'A year in a vegetarian kitchen: Easy seasonal dishes for family and friends', een Amerikaans kookboek van Houghton Mifflin Harcourt. Volgens Regine is dit boek uit 2004 een echte aanrader.
Meer recepten met tempeh!
- Tempeh: als je maar weet hoe het moet
- Sambal goreng tempeh
- Lekkere snelle wraps
- Tempeh in Indonesische saus
- Tempeh van de barbecue