Open menu

pastinaakgnocchi met paddestoelsaus thbEen paar jaar geleden zag je ze ineens overal: vergeten groenten. Inmiddels is zeker de pastinaak nauwelijks meer vergeten te noemen, zelfs Albert Heijn verkoopt af en toe pastinaak.
Gastredacteur Natascha gebruikte pastinaak om er gnocchi mee te maken. Lekker!

Voor dit recept heb je Italiaanse '00-bloem' nodig; farina di grano tennero, tipo '00'. Dit is te koop bij goed gesorteerde supermarkten en kleinere speciaalwinkels zoals kaaswinkels.

Hoofdgerecht voor 4 personen

pastinaakgnocchi met paddestoelsausVoor de gnocchi

190 gr pastinaak
260 gr kruimige aardappelen
60 gr pecorino, vers geraspt en wat extra om het gerecht mee te bestrooien
1 ei, losgeklopt
200 gr Italiaanse bloem, type '00'
olijfolie
zeezout en peper

Voor de saus
250 gr gemengde paddenstoelen
1 sjalot
1 teen knoflook
1/2 eetlepel bloem
olijfolie
roomboter

De gnocchi maken

  • Was de aardappelen, halveer de grotere exemplaren zonodig en doe ze ongeschild in pan met ruim gezouten water.
  • Schil de pastinaak en snijd hem in stukken die ongeveer even groot zijn als de aardappels.
  • Kook ze samen tot ze gaar zijn, giet ze af en zet de pan nog even op zacht vuur om de aardappels en pastinaak droog te stomen.
  • Laat ze een beetje afkoelen, tot je de aardappels vast kunt pakken zonder je vingers te branden.
  • Trek de schil van de aardappelen.
  • Druk het vruchtvlees van zowel de aardappelen als de pastinaak door een zeef of aardappelpers in een grote schaal of pureer het met een stamper. Breng de nog warme puree op smaak met zout, peper en de pecorino.
  • Voeg het geklopte ei en de bloem toe. Meng alles voorzichtig en stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het voorzichtig glad. Voeg wat bloem toe als het deeg te kleverig is.
  • Rol steeds stukken deeg met je handen op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een langwerpige rol. Snijd die in stukjes van 2,5 cm. Leg de stukjes op een met bloem bestoven bakplaat en maak de rest van de gnocchi.

De paddenstoelensaus maken

  • Maak de paddenstoelen met een borsteltje voorzichtig schoon. Snijd ze in plakjes.
  • Snipper de sjalot.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit er de sjalot glazig in. Voeg de paddenstoelen toe, knijp er de teen knoflook boven uit en giet er zonodig nog wat olijfolie bij.
  • Bak de paddenstoelen gaar op middelhoog vuur en roer er dan wat bloem door. Blijf roeren tot de klontjes allemaal zijn opgelost en voeg er dan een flinke eetlepel boter en, als het je nog niet sauzig genoeg is, een scheutje water aan toe. Breng op smaak met zeezout en peper.

Opdienen

  • Breng een grote pan met water aan de kook en kook hierin de gnocchi in kleine porties 1-2 minuten gaar. Haal ze eruit met een schuimspaan, houd ze warm in een schaal met aluminiumfolie eroverheen en kook de overige gnocchi.
  • Meng de gnocchi met de paddenstoelensaus en dien op met de extra pecorino.

Buon appetito!!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama