Open menu

Het is de Woensdag Gehaktdag voor Sinterklaas! Zijn al die zoete banketletters niet aan jou besteed? Maak dan zelf een hartige versie. Met de vullingen kun je volop variëren: kaasgehakt, vegaworsten, stamppot of de vulling van je favoriete hartige taart.

De vulling

Een hartige letter heb je zo gemaakt. Kiezen welke vulling je wilt is het lastigste gedeelte. Hier wat tips:

  • Vegaworst: rookworsten (Tivall, GoodBite, Valess), braadworsten, etc. Deze kun je in hun geheel gebruiken. Ook vegagehakt of tofugehakt kan. Maak je letter zoals je een worstenbroodje zou maken, maar dan met bladerdeeg in plaats van brooddeeg.
  • Nootjes: rooster ze voordat je ze in de vulling doet voor extra smaak en crunch.
  • Kaas: in de vorm van het beroemde kaasgehakt, of gemengd door de stamppot (al dan niet met vegaspekjes)
  • Smaakmakers: denk aan ketchup, currysaus, ajvar of wat pastasaus. Ze geven vegagehakt meteen smeuïgheid. Kappertjes, ingemaakte pepertjes, gedroogde tomaatjes, gegrilde aubergines en ingelegde groenten geven naast smaak ook textuur en soms pit.
  • Groente: kies voor stevige groenten (zoals pompoen, aubergine, wortel, aardappel, knolselderij). Kook ze van tevoren beetgaar en laat ze goed uitlekken. Waterige groenten zoals tomaat geven al snel te veel vocht af, waardoor je gehaktletter zompig wordt.
  • Hartige taart: je kunt voor vullinginspiratie kijken bij je favoriete hartige-taartenrecepten. Wat dacht je van prei met crème fraîche, romige champignons (of champignonragout), zoete aardappel met kipstuckjes en saté, of worteltjes, bloemkool en bleekselderij met noten?

Mijn hartige letter vulde ik met een pittig kaasgehakt. Ik gebruikte ongeveer 170 gram belegen kaas en een paar eetlepels panko, en als smaakmakers een scheut ajvar, knoflook, een halve rode ui, verse peterselie en selderij en een paar plakjes jalapenopeper. In totaal heb je dan ruim 200 gram vulling, wat genoeg is voor vier personen (kaasgehakt is machtig).

Het deeg

Dan het deeg: ik gebruikte hier een pak à 270 gram van het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny. Je hebt dan meteen een flinke lap waar je makkelijk figuren of een lange staaf van kunt maken. Je kunt ook van die kleine plakjes bladerdeeg gebruiken. Zijn ze te klein voor jouw hartige letter, leg dan meerdere plakjes op elkaar en rol ze dun uit.

Vind je filodeeg of loempiadeeg lekkerder, dan kun je dat ook gebruiken. Kijk op de verpakking voor aanwijzingen hoe lang voor gebruik je het uit de vriezer/koelkast moet halen.

Het vullen

Het hakmolentje van mijn keukenmachine draait overuren. Om een mooie massa van bovenstaande ingrediënten voor het pittige kaasgehakt te krijgen, mocht hij ook weer aan de slag. Je kunt natuurlijk ook alle ingrediënten met de hand fijnsnijden en verder fijnprakken met een vork. De vulling hoeft niet helemaal glad te zijn.

Rol dan het bladerdeeg uit en leg een laagje vulling op een centimeter afstand van de rand. (Ik gebruikte iets teveel vulling, waardoor mijn A nogal pafferig is geworden). Rol het deeg voorzichtig op (zoals je met sushi zou doen) en vorm er een letter van. Druk de uiteinden goed dicht.

Het bakken

Kijk op de verpakking van het gebruikte deeg op welke temperatuur en hoe lang je je letter moet bakken. Verwarm dan de oven voor. Leg je creatie op een vel bakpapier op een bakplaat en werk hem af met een beetje losgeklopt ei. Dit geeft een mooie bruine korst. Bak daarna af. Deze letter ging 25 minuten op 220 graden in een voorverwarmde oven. Eet hem warm op!


Wie zoet is krijgt nog meer zoet:

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama