Plantaardige burgers en balletjes uit de supermarkt zijn handig, maar je kan ze ook zelf maken. Deze burgers hebben een basis van zilvervliesrijst aangevuld met shiitake, witte miso en cashewboter. Het resultaat is vrij stevig van structuur en goed vullend. De ingrediënten zijn niet allemaal heel goedkoop, maar wel van goede kwaliteit. Bovendien tel je voor kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt soms ook heel wat neer. Daarnaast houdt niets je tegen om te variëren met bijvoorbeeld pindakaas en gewone champignons in plaats van cashewboter en shii-take. De rijst-shiitakeburgertjes kan je op meerdere manieren gebruiken: bij een maaltijdsalade, bij een hoofdgerecht, tussen de pita of tussen een broodje.
Voor 10-12 stuks
150 g rauwe zilvervliesrijst* (+/- 360 g gekookte rijst)
200 g shiitake
1 ui
1 teen knoflook
1 el witte miso
3 el cashewboter**
1 el sojasaus
1 el bloem
snuf gemberpoeder
peper en zout
olie om te bakken
* Dit geldt voor klassieke zilvervliesrijst. Bij snelkookrijst zal het gewicht minder toenemen tijdens het koken.
** Ik gebruikte een pasta van gemalen ongebrande cashewnoten. Die kan je ook zelf maken.
- Kook de zilvervliesrijst en laat afkoelen. Bij zilvervliesrijst is de verhouding 2 delen water voor 1 deel rijst.
- Hak de ui fijn, hak de knoflookteen fijn, snij de shiitakes in dunne plakjes.
- Bij de ui glazig in wat olie. Voeg de shiitakeplakjes en de knoflook toe en bak alles gaar.
- Meng het gebakken shiitake-mengsel onder de rijst. Voeg ook de cashewboter, de miso en de sojasaus toe en roer alles goed onder elkaar.
- Voeg een eetlepel bloem toe om een steviger geheel te krijgen. Hoeveel bloem je precies nodig hebt, hangt af van de andere ingrediënten, mijn cashewboter was vrij stug.
- Kruid af met gemberpoeder, peper en zout.
- Maak met vochtige handen burgertjes van ongeveer een flinke eetlepel rijstmengsel.
- Bak ze aan beide kanten goudbruin in een anti-aanbakpan met voldoende olie.
- Laat even uitlekken op keukenpapier en dien op.