Open menu

Linzen zijn niet alleen voor in de winter. Bij zomerse temperaturen kan je er hele lekkere hapjes van maken. Dit is een recept voor linzenköfte en voor de gezelligheid en om uitdrogen tegen te gaan, stoppen we die in een slablad. De linzenköfte zijn ook lekker als bijgerecht, appetizer en bij de picknick. De rode linzen koken kapot en maken zo de basis voor de puree om er köfte van te draaien. Het is van origine een Turks gerecht en daar heet het mercimek köfte.

Voor een grote schaal linzenköfte
125 g rode linzen (verkrijgbaar in de Turkse winkel en natuurvoedingswinkel)
100 g fijne bulgur (verkrijgbaar in de Turkse winkel)
350 ml water
1 blikje tomatenpuree (liefst dubbel geconcentreerde van de Aldi)
1 groene peper
1 kleine ui
2 lente-uitjes
sap van een grote halve citroen (of een kleine hele)
handje peterselie, fijngehakt
zout en peper naar smaak
olijfolie
1 krop sla
cocktailprikkers of rolladetouw

  • Kook het water met de rode linzen met het deksel op de pan, totdat bijna al het water door de linzen is opgenomen. De linzen koken kapot en dat duurt ongeveer 20 minuten. 
  • Draai het vuur uit, voeg er de bulgur bij en roer het goed door.
  • Leg een schone theedoek tussen pan en deksel en laat het zo zeker een kwartier droogstomen en ook afkoelen. De resterende condens zal zo in de theedoek gaan zitten.
  • Snipper de kleine ui en de groene peper ragfijn en verhit wat olie in een koekenpan. Fruit beiden even aan en zet het dan weg.
  • Snij de lente-uitjes in kleine stukjes.
  • Roer nu het linzen-bulgurmengsel nog een keer door en voeg de ui en groene peper, tomatenpuree, lente-ui, peterselie, het citroensap en ook wat zout en peper naar wens en smaak toe. Roer alles heel goed door. Voeg in gedeeltes net zoveel olijfolie toe totdat het mengsel een goede en vaste structuur heeft om er langwerpige balletjes van te draaien.
  • Haal de grote bladeren van de krop sla. Het slahartje blijft over, dit kan je later in je salade gebruiken of aan je cavia's geven. 
  • Was en droog de bladeren goed en snij het hardste stukje van de nerf eruit.
  • Pak een volle eetlepel köftemengsel en draai er een langwerpig balletje van. Je doet dat door een balletje te rollen en er dan in te knijpen met je hand.
  • Rol de köfte nu in een slablad en zet het blad vast met cocktailprikkers of een stukje rolladetouw.
  • Ga zo door tot al het köftemengsel op is.
  • Leg de köfte in de slabladeren op een schaal en dek het af met een stuk huishoudfolie. Zet het minstens een uur in de koelkast om de smaken van de köfte zelf goed in elkaar te laten trekken.
  • Voor het serveren de schaal met inhoud een kwartier buiten de koelkast even op temperatuur laten komen

Bij gebrek aan sla kan je natuurlijk ook geblancheerde wijn- of koolbladeren gebruiken om de köfte in te rollen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama