Dit brood hoeft niet te rijzen, is veganistisch en bevat geen gist. Het heeft een bijzondere, nootachtige smaak door het speltmeel en heeft ergens ook iets weg van pretzels. Sodabrood maakte ik al vaker, maar deze speltvariant is eigenlijk een goed gelukt probeersel. Omdat het binnen een uur klaar is is het een handig brood voor onverwachte gasten of een plotseling lege broodtrommel.
Ingrediënten
2 theelepels (appel)azijn
500 ml sojamelk
375 gram tarwebloem
120 gram speltmeel
1 eetlepel baking soda
2 eetlepels suiker
2 theelepels zout
1 eetlepel agavesiroop (honing kan ook)
1 eetlepel milde olijfolie (of andere olie met een milde smaak)
- Begin met het mengen van de sojamelk met de azijn. Zet het mengsel apart zodat het kan gaan schiften, dit kan wel 5 minuten duren.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zeef de bloem, het speltmeel, de baking soda, suiker en zout in een grote kom en meng deze ingrediënten goed door elkaar.
- Roer de agavesiroop (of honing) en de olie door de geschifte sojamelk en giet het mengsel bij de andere ingrediënten terwijl je roert met een pollepel. Meng alles goed door elkaar met de pollepel.
- Leg het (behoorlijk natte) deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak het brood ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat het brood goed afkoelen voordat je het gaat snijden.