Open menu

Sint

Ook in Duitsland doen ze aan Sinterklaas. Nou ja, ze kennen daar ook een Sint Nicolaas. Door Duitse kindertjes worden geen pepernoten gegeten, maar Lebkuchen. Wij hebben een recept!


Traditioneel geven Duitse en Noord-Franse peetouders aan hun peetkinderen eetbare Sint Nicolaasfiguren, zoals Lebkuchen. Lebkuchen is een kruising tussen gingerbread en onze taai-taai.

Recept voor 2 grote figuren of een stuk of 40 kleintjes:

Ingrediënten

  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g honing
  • 100 g gemalen amandelen
  • 2 eieren
  • 150 g bruine suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 100 - 175 g geconfijte citrusschil (te koop in supermarkt bij bakspullen)
  • 2 el kirsch
  • 250 g poedersuiker
  • nog wat poedersuiker om keukenblad mee te bestrooien
  • evt. Schilderglazuur (te koop in supermarkt bij bakspullen)

Lebkuchen maken

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel in een kom.
  • Verwarm de suiker en de honing in een pannetje op een matig vuurtje. Haal het pannetje van het vuur zodra het gesmolten is en roer de kaneel, het zelfrijzend bakmeel, de amandelen, de geconfijte citrusschil er doorheen.
  • Klop de eieren een beetje los. Doe de eieren bij het honing en bakmeelmengsel en klop het stevig door tot je een soepele massa hebt. Laat het deeg afgedekt een nachtje rusten in de koelkast.
  • De volgende dag: verwarm de oven voor op 170 graden. Bestrooi het keukenblad en de deegrol met poedersuiker. Rol het deeg uit in een lange rechthoek met een dikte van 0,5 cm. Snijd het deeg in tweeën voor twee grote koeken of druk met een koekjesvorm kleinere vormen uit het deeg.
  • Vet een bakplaat in en leg de deegvormpjes op de plaat. Je hebt voor deze hoeveel heid waarschijnlijk 2 platen nodig. Je kunt de platen tegelijkertijd in de oven doen. Als je maar 1 plaat hebt, dan doe je eerst de helft van de deegvormpjes in de oven en later de rest. Bak de vormpjes 20 a 30 minuten in de oven of tot de koekjes er gebruind en krokant uitzien. Laat ze koelen op een rek.
  • Zeef de poedersuiker en mix het met de kirsch en een el water tot een glad glazuur.
  • Zodra de koekjes zijn afgekoeld bestrijk je ze met het glazuur. Laat de geglazuurde koekjes een paar uur rusten.
  • Als het glazuur gehard is, dan kun je er nog -traditiegetrouw- een Sint Nicolaas op schilderen.

Dit recept komt uit European Festival Food. Het is een prachtig boek met traditionele recepten van de verschillende Europese feestdagen en de oorsprong van de recepten. Naast zoete baksels, staan er ook hartige gerechten in. Traditioneel eten betekent in veel Europese landen ook vlees eten, dus daar ontkom je niet aan. Maar er blijft genoeg, hartig en zoet, over voor vegetariërs.

 

European Festival Food - Elisabeth Luard
prijs: € 24,99
ISBN: 9781906502454
Harde kaft | 544 Pagina's | Uitgeverij Grub Street

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama