Het is nu volop tomatenseizoen. De tomaten hebben hun echte volle smaak. Daarom maken we vandaag een gerecht waar je echt zongerijpte tomaten voor nodig hebt. Met winterse waterbolletjes ga je immers niet het gewenste resultaat krijgen. Als bijgerecht maken we snelle geitenkaaskroketjes op basis van het klassieke rolletje geitenkaas dat je in elke supermarkt vindt.
Voor 2 personen als hoofdgerecht.
Voor de puree
700 g aardappels
500 g (roma)tomaten
50 g boter
1 dl melk
2 lente-uien
zout en peper
Voor de kroketjes
1 rolletje geitenkaas (200 g) uit de koelkast.
1 ei
paneermeel
olie om te bakken
- Dompel de tomaten een minuut in kokend water en daarna in ijskoud water. Nu kun je ze gemakkelijk ontvellen. Snij ze doormidden, verwijder de pitjes en snij ze daarna in niet al te kleine blokjes. Laat de tomatenblokjes goed uitlekken. Dep ze eventueel droog. Zet opzij.
- Snij de uiteinden van de het rolletje geitenkaas en snij hem daarna in plakken van ongeveer een centimeter. Kluts het ei en doe het in een diep bord. Vul een ander bord met paneermeel. Haal een plak kaas door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal het daarna nog een keer. Me dubbel paneren vermijd je lekken tijdens het frituren of bakken.
- Schil de aardappels, kook ze gaar en giet ze af. Pureer de aardappels samen met de boter. Voeg daarna melk toe totdat je de smeuïge puree krijgt. Zorg dat hij niet te lopend is, de tomaten geven altijd vocht af. Roer er voorzichtig de tomatenblokjes onder. Snij de lente-ui fijn en voeg deze ook toe. Kruid af met zout en peper.
- Verhit flink wat olie in een pannetje en frituur de kroketjes aan beide kanten goudbruin. Warm de puree nog even door zonder evenwel te laten koken. Serveer de puree samen de de kroketjes.
Tips:
- Wanneer je een portie maakt voor twee dagen, kun je best de helft van de tomatenblokjes door de helft van de puree mengen. De rest meng je 's anderendaags na het opwarmen van de puree. Dan behoud je structuur. Dit betekent echter niet dat je het toevallige kliekje meteen moet wegkieperen. Voorzichtig opwarmen is nog altijd mogelijk.
- Als je echt wil, kun je het onvellen de tomaten achterwege laten. Het verwijderen van de pitjes en het laten uitlekken zijn echter essentieel.
- Vervang de lende-ui door andere kruiden: bieslook, peterselie samen met fijngehakte rauwe ui, basilicum... Varieer!
- Vervang de helft van de rode tomaten door gele voor meer kleur.
- Geen fan van geitenkaas? Vervang ze door deze gefrituurde mozzarellaballetjes.
Meer stamppot en puree voor de zomerse dagen!
- Blote billen in het gras
- Causa limeña
- Frisse sla-stamppot
- Gebakken raapsteeltjesstamppot en verse doperwtjes
- Italiaanse stamppot
- Stamppot met waterkers
- Stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt
- Zomerstamppotje met frisse andijvie