Eerder recenseerden we het magazineachtige kookboek Food & Fun van de Nieuw-Zeelandse Annabel Langbein. Vier de zomer met deze supersnelle en totaal verschillende recepten met courgette als basis.
Gegrilde courgette met sesam en chili
Voorbereiding 5 min. / Bereiding 6-7 min.
Voor 4 personen
4 grote courgettes, in dikke schuine plakken
1 el sesamolie
½ tl chilivlokken of cayennepeper
1 teentje knoflook, geperst
zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
1 el geroosterde sesamzaadjes
- Gril de courgettes op middelhoog vuur tot ze licht geroosterd en enigszins zacht zijn (circa 3 minuten per kant).
- Leg ze op een schaal.
- Meng de sesamolie, chilivlokken, knoflook en wat zout en peper.
- Verdeel deze dressing over de courgettes en schep alles goed om.
- Bestrooi het geheel met sesamzaadjes en serveer warm of op kamertemperatuur.
Lekker bij een Aziatische maaltijd.
Griekse courgettesalade
Voorbereiding 10 min. / Voor 4 personen
4 courgettes
2 el gehakte kappertjes
2 el gehakte kalamata-olijven
1 el goede kwaliteit extra vergine olijfolie
fijn geraspte schil van 1 citroen
2 el citroensap
zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
10-12 muntblaadjes, fijn gehakt
- Snijd de courgettes met een groenteschaaf of mandoline in flinterdunne plakjes.
- Doe ze samen met alle andere ingrediënten in een schaal, schep alles goed om en serveer meteen.
Snelle courgette-tomatensaus
Voorbereiding 10 min. / Bereiding 10 min.
Voor 4-6 personen
4 courgettes, in blokjes van 2 cm
ca. 14 kerstomaatjes
1 el olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl suiker
60 ml water
zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
25 g versgeraspte Parmezaanse kaas
60 ml kokend water
1 el citroensap
10-12 basilicumblaadjes
- Doe de courgetteblokjes, kerstomaatjes, olijfolie, knoflook, suiker, het water en wat zout en peper in een pan.
- Dek de pan af en laat alles 8-10 minuten zachtjes koken, tot de courgette zacht is.
- Meng ondertussen de Parmezaanse kaas met het kokende water. Voeg dit mengsel toe aan de pan en schep alles goed om.
- Druppel het citroensap erover, bestrooi het geheel met de basilicumblaadjes en serveer meteen.
Gebakken courgette met basilicum en amandelen
Voorbereiding 5 min. / Bereiding 5 min.
Voor 4 personen
4 courgettes, in plakjes
2 teentjes knoflook, geperst
3 el water
2 el olijfolie
30 g geroosterde amandelen, gehakt
10-12 basilicumblaadjes
zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- Leg de courgetteplakjes in een koekenpan, samen met de knoflook, het water en de olijfolie.
- Bak alles circa 5 minuten, tot de courgette zacht maar nog wel groen is.
- Voeg de amandelen, de basilicumblaadjes en wat zout en peper toe.
- Schud alles nog even om en serveer meteen.
Deze recepten en de bijbehorende foto’s komen uit het boek Food & Fun van Annabel Langbein.