Mayonaise blijft een romige smaakmaker en uit onze grote vegan-mayonaisetest eerder deze week bleek dat de plantaardige variant (in sommige gevallen) een uitstekende vervanger is. Dat bracht ons op een idee: laten we het zelf eens proberen. Met de fabanaise als basis maakte ik vervolgens een lekker maaltje van krokante kikkererwten met kruidenfabanaise en gepofte nectarine.
Voor een klein potje
3 el aquafaba (kikkererwtenvocht)
1 el witte wijnazijn
2 tl milde mosterd
250 ml (zonnebloem)olie
zout naar smaak
- Laat de kikkererwten uitlekken boven een kom. Je gebruikt alleen het vocht, maar de kikkererwten gooi je natuurlijk niet weg - die gebruik je in onderstaand recept of je maakt er bijvoorbeeld hummus van.
- Schep 3 el van de aquafaba in een schone kom en voeg de azijn, mosterd en zout toe.
- Schenk langzaam een dunne straal van de zonnebloemolie toe terwijl je flink klopt met een garde. Laat de olie langzaam opnemen, terwijl de veganaise steeds dikker wordt.
De fabanaise is in een schoon, afgesloten potje ongeveer twee weken houdbaar.
Tips:
- De smaak van deze zelfgemaakte fabanaise kan je behoorlijk ‘pimpen’. Denk aan een teentje knoflook uit de pers, een klein beetje grove mosterd, kerrie of gerookt paprikapoeder, vers gehakte kruiden of een scheutje vegan worchestersaus.
- Voeg een klein scheutje sojaroom toe voor een iets romiger effect
- Is goed 250 ml mayonaise te veel voor jou? Je kunt het recept ook prima halveren.
Krokante kikkererwten met kruidenfabanaise en gepofte nectarine
Na het maken van de fabanaise kwam ik tot de conclusie dat je toch een beetje smaak mist ten opzichte van reguliere mayonaise. Dit kan je echter makkelijk oplossen met allerlei heerlijke smaakmakers, zoals hierboven al getipt. In dit recept gebruik ik de overgebleven kikkererwten samen met een gepofte nectarine en een kruiden-fabanaise. Een bijzondere combinaties, maar een geweldige match!
Voor 2 personen:
250 g kikkererwten
1 tl kerriepoeder
½ tl chilivlokken
2 el fabanaise (zie basisrecept hierboven)
paar takjes verse kruiden naar smaak
2 nectarines
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pak de nectarines in aluminiumfolie en leg deze in de oven voor ongeveer 30 minuten.
- Leg de kikkererwten in een ovenschaal en verdeel de kerrie en de chilivlokken eroverheen. Meng goed door elkaar en zet, samen met de nectarines, in de oven voor 20 minuten.
- Hak de kruiden en meng deze door de fabanaise.
Serveer alle componenten bij elkaar. Heerlijk om te dippen.