Open menu

groene asperges citroenrijst thbHet eerste bosje groene asperges van het jaar kon ik natuurlijk niet bij de groenteboer laten liggen. Maar ik had ook nog een restje taugé dat op moest. Het resultaat van dit luxedilemma is een kleurrijk bordje eten met veel Aziatisch geïnspireerde smaakcontrasten. Deze vier gerechtjes zijn eenvoudig te maken, vegan, en lekker snel op tafel, dus perfect voor door de week. Je moet wel een beetje multitasken, of er gewoon toch iets meer tijd voor nemen.

Voor 2 personen

Gele citroenrijst

Begin met de gele citroenrijst. De rest van de gerechten kun je in de tussentijd maken. Controleer wel telkens even of de rijst niet te droog kookt. Als de rijst gaar is, blijft het in het pannetje met deksel erop nog lang genoeg warm.

100 g basmatirijst
1 tl kurkuma
sap van 1/2 citroen
zout

  • Meng kurkuma, citroensap en zout met de rijst.
  • Voeg ca. 200 ml water toe, breng aan de kook, en kook in ca. 10 minuten op laag vuur gaar.

Mocht de rijst te droog koken, voeg dan wat extra water toe.

Taugé in gember-tomatensaus

Maak nu de gember-tomatensaus. De taugé voeg je toe als je de groene asperges in de pan doet.

200 g taugé
140 g tomatenpuree (2 blikjes of een groot blikje)
1 teentje knoflook
blokje van ca. 1 cm3 gember
Spaans pepertje naar smaak
1 tl suiker
zout
neutrale (zonnebloem)olie

  • Snipper knoflook, gember en peper in piepkleine blokjes (of pers de knoflook en rasp de gember) en fruit in een scheutje olie.
  • Voeg de tomatenpuree toe, fruit deze 1 minuutje mee, blus af met 10-15 ml (een half glas) water, breng verder op smaak met suiker en zout.
  • Voeg de taugé ca. 2 minuten voor serveren toe en meng goed.

Knapperige tempeh in kleverige saus

Terwijl de tomatensaus suddert, kun je de tempeh goudbruin frituren, afgieten en in het sausje stoven.

150 g (1/3 blok) tempeh
50 ml (een borrelglaasje) sojasaus
1 el stroop
Spaans pepertje of sambal naar smaak
neutrale (zonnebloem)olie

  • Meng sojasaus, stroop en pepertje of sambal door elkaar.
  • Snij de tempeh in niet al te kleine plakjes.
  • Verhit een vingerdiklaagje olie in een steelpannetje tot je belletjes ziet als je er een satehprikker of spatel in steekt.
  • Frituur de tempeh goudbruin, dat duurt slechts 1-2 minuten
  • Giet de olie af en meng de tempeh met het sojasausmengsel. Laat de saus op laag vuur indikken tot een kleverig sausje.

Saus te droog? Scheutje water toevoegen. Te vochtig? Beetje maizena, in water opgelost toevoegen.

Groene asperges met sesamzaad

Maak de groene asperges als laatste. Zodra de asperges in de pan gaan, kun je ook de taugé aan de gember-tomatensaus toevoegen.

1 bos (ca. 500 g) groene asperges
1 el sesamzaad
klein scheutje neutrale (zonnebloem)olie
zout

  • Breek of snij het houterige onderste einde van de asperges af; je gebruikt alleen het bovenste gedeelte (afhankelijk van de versheid van de asperges ca. 2/3 van de asperge). Schillen is niet nodig.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de asperges in 2-4 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar.
  • Voeg ca. 1 minuut voor serveren sesamzaad en zout toe en meng goed.

groene asperges citroenrijst

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama