Negen kakelverse eieren in een diepvrieszakje. Gelegd door kippen die in de buurt rondscharrelen. Voorzichtig nam ik de schat aan. Zabaglione! Schoot er door mijn hoofd. Meteen gevolgd door: stracciatella! Niet dat welbekende ijs, maar soep uit Lazio met geklopte eieren in de hoofdrol. Sì!
Het oorspronkelijke recept scheurde ik aan flarden: geen vleesbouillon, geen nootmuskaat, geen citroenrasp en geen peterselie. Laat het je smaken!
Verscheurde stracciatella
voorgerecht voor 4 personen
voor de groentebouillon (je kunt ook een blokje gebruiken):
1 rode ui
3 wortels
2 stengels bleekselderij
een bosje gemengde verse kruiden, zoals tijm, salie en oregano
1,5 lt water
zout en peper
1 el milde olijfolie
10 sprietjes bieslook
voor de stracciatella:
4 eieren
4 el parmezaan of oude Goudse
2 tl za’atar (Midden-Oosters kruidenmengsel, te koop bij o.a. de AH en de turk)
versgemalen zwarte peper
eventueel iets zout
- Schil de ui en wortels en snij ze in flinke blokken. Was de bleekselderij, snij de uiteinden weg en maak er grote blokken van.
- Was de kruiden en doe ze samen met de groente en het water in een pan.
- Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur klein en laat de bouillon minstens een uur trekken.
- Schep de groenten en kruiden uit de pan.
- Doe de eieren, kaas, za’atar en zwarte peper (naar smaak) in een kom en klop dan met de garde tot de eierdooiers stuk zijn.
- Breng de bouillon aan de kook en doe er de olijfolie bij.
- Giet het eimengsel in de soep en klop het een minuut of 3 met de garde, tot het mengsel gestold is.
- Serveer de soep direct en knip er bieslook over.
De gekookte groente gebruik je niet in deze stracciatella. Je kunt ze pureren en mengen door een (tomaten-)saus of een andere soep.
Meer wereldse soepen!
- Pho: pittige Vietnamese soep
- Fassolada: Griekse wittebonensoep
- Laksa: pittige Aziatische noedelsoep
- Borsch: romige Oekraïense bietjessoep met dragon
- Mercimek corbasi: Turkse linzensoep (budgetrecept)
- Tom yam: Thaise soep met kokosmelk en citroengras
- Avgolemono: Griekse soep van eieren, citroen kruiden en Greek
- Lassan shorba: Indiase soep met gember, ghee en garam masala
- Harira: kruidige Marokkaanse soep met linzen, tomaten en koriander
- Porotos con riendas: Chileense maaltijdsoep met spaghetti en bonen
- Minestrone: Italiaanse groentesoep met witte bonen en schelpjespasta