Open menu

Noedels kunnen zó gezond, vullend én lekker zijn. Sobanoedels bijvoorbeeld: dunne maar stevige Japanse noedels, gemaakt van boekweit. Heerlijk met tofu en groente. Vezelrijke noedels met tofu, wordt dat niet een ontzettende geitenwollensokkentoestand? Nou nee, niet als je de juiste smaakmakers gebruikt en de tofu lekker knapperig bakt. De truc is daarbij om de tofu goed droog te maken, apart te bakken en pas op het bord aan de rest van het gerecht toe te voegen.

Sobanoedels koop je bij de toko of de reformwinkel, en soms zelfs bij de supermarkt. Ik maak dit gerecht ook wel met udonnoedels, die je soms ook in een volkorenvariant kunt vinden.

Gebakken sobanoedels met spitskool en tofu

voor twee personen

120-150 g sobanoedels
200 g tofu
1 spitskool
1 ui
stuk winterwortel van 10 cm
stukje gember van 3 cm
4 dikke of 6 dunne bosuien
3 tenen knoflook in plakjes
zwarte geroosterde sesamzaadjes (of witte)
2 el arachideolie
2 el sojasaus
zwarte peper
paar takjes bladselderij of peterselie

  • Kook de noedels zoals staat aangegeven op de verpakking. Giet ze af en spoel af met koud water. Laat staan.
  • Snij de tofu vanaf de korte kant in plakken van 1 cm dik. Leg deze tussen dubbele vellen keukenpapier en druk ze voorzichtig aan om het vocht eruit te krijgen. Herhaal dit nog 2 keer tot ze droog zijn. Snijd de plakken in reepjes van 1 cm.
  • Snij de spitskool in zo dun mogelijke reepjes. Eén hele spitskool lijkt veel voor twee personen, maar deze slinkt behoorlijk.
  • Snij de ui in halve ringen.
  • Schil het stuk winterwortel, snij het in de lengte in kwarten en snij daar dunne plakjes van.
  • Rasp de gember of snij deze in kleine stukjes.
  • Snij de bosui schuin in stukjes van één centimeter.
  • Snij de knoflooktenen in plakjes.
  • Verhit 1 el arachideolie en roerbak hierin de ui en wortel een paar minuten op hoog vuur tot de ui glazig wordt.
  • Voeg de gember en knoflook toe en bak deze 1 minuut mee. Zet het vuur laag.
  • Bak in de tussentijd de tofu in één eetlepel arachideolie tot alle kanten lichtbruin zijn.
  • Maak de rest van de roerbak af: zet het vuur weer hoog en roerbak de spitskool en bosui een paar minuten mee tot ze gaar zijn. Doe de noedels erbij en bak het geheel nog even een paar minuten op hoog vuur. Pas op voor aanbakken. Zet het vuur laag en voeg naar smaak zwarte peper en sojasaus toe.
  • Verdeel het noedelmengsel over twee borden. Bestrooi met wat sesamzaadjes en leg de tofureepjes erop. Strooi er naar smaak nog wat fijngeknipte groene kruiden over zoals peterselie.

 


Meer noedels!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama