Wil je dit jaar versgestoken asperges eten, dan heb je nog een kleine twee weken de tijd. Je kunt ze nog een keer ouderwets lekker klaarmaken met hardgekookte eieren, botersaus en aardappelen, maar ook verwerken in een bijzondere fris-zoet-zure risotto. Of – beter nog – je schilt en kookt een flinke hoeveelheid asperges, verorbert een deel daarvan de ene dag op traditionele wijze en maakt deze risotto de dag erna met de rest.
Voor twee personen*
2 eetlepels olijfolie
200 g risottorijst
3,5 dl sinaasappelsap (versgeperst is natuurlijk het lekkerst)
1,5 dl warme groentebouillon
1 pond asperges
2 flinke theelepels kappertjes
40 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
- Schil de asperges grondig en snijd de onderste twee centimeter eraf.
- Snijd ze in stukjes van twee centimeter en zet ze nét onder water.
- Kook de asperges tot ze beetgaar zijn; dat duurt, afhankelijk van hoe dik ze zijn en wat je lekker vindt, 10 tot 15 minuten.
- Giet de asperges af.
- Spoel ook de kappertjes af, en laat ze uitlekken.
Maak ondertussen de risotto:
- Verhit de olijfolie in een ruime pan.
- Doe de rijstkorrels in de pan en roer ze door de olie totdat ze glanzen. Laat twee minuutjes bakken en roer af en toe om.
- Voeg het sinaasappelsap toe en wacht tot dit kookt. Zet het vuur lager en voeg de warme bouillon toe.
- Laat alles heel zachtjes koken totdat het meeste vocht is opgenomen. Dit duurt een dikke twintig minuten. Roer regelmatig door en voorkom dat de risotto aan de bodem van de pan gaat kleven.
- Roer dan de aspergestukjes en kappertjes door de risotto en laat ze zo’n vijf minuten goed meewarmen. Schep tussendoor een paar keer om.
Verdeel de risotto met asperges over de borden en strooi er naar smaak Parmezaanse kaas over. Je kunt deze er ook lekker doorheen mengen.
*Grote eters lusten bij dit hoofdgerecht zeker nog wel een voorafje of een toetje.
Meer asperges!
- 8x asperges nu het nog kan
- Witte asperges met vinaigrette
- Hartige tompoes van asperges, paddestoelen en hazelnoot
- Groene asperges met citroensabayon
- Maaltijdsalade van asperges, krieltjes en oude kaas
- Kroketjes van asperges en blauwe kaas
- Sauce Gribiche - lekker bij aardappeltjes en asperges
Meer risotto!
- Risotto met radicchio
- Venkelrisotto
- Risotto met bietjes met meiraap
- Risotto: zo lukt het altijd
- Moet dat nou écht? Risotto eeuwig roeren