Linzen worden wel het vlees der armen genoemd. Omdat ze voedzaam en goedkoop zijn. Linzen zijn vooral lekker en een goede bron van eiwitten. Er bestaan verschillende soorten. Voor het recept van linzenstoofpot gebruik ik vaak twee verschillende soorten; kleine zwarte Beluga linzen en bruine. Ik kook ze apart van elkaar en dat levert als je ze samenvoegt een mooi gerecht op.
Als klein meisje gruwde ik van spruitjes. Bah, die bittere gekookte groene ballen, ik vond er niets aan. Maar wat blijkt? Je kunt veel meer met spruitjes! Roerbakken bijvoorbeeld, of gratineren met kaas. En nu lust ik ze rauw.
Een chutney maken is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, maar het resultaat staat of valt met de ingrediënten die je combineert. De precieze verhoudingen zijn minder belangrijk. Onlangs maakte ik uit de losse pols een bijzonder smakelijke chutney van ui, appel en karwijzaad. Nu is een uienchutney niet bijster origineel, maar de combinatie met karwijzaad is minder bekend. En chutneyrecepten kun je tenslotte nooit genoeg hebben.
Wat is de aardappel toch een veelzijdig ingrediënt! Niet alleen kun je hem op heel veel manieren bereiden, ook in die bereidingwijzen kun je weer variatie aanbrengen. Neem deze hasselback-aardappelen, een simpel recept afkomstig uit Zweden. Net even anders dan de standaard gepofte of gebakken versie. Bast plaatste enkele weken geleden een foto ervan op het forum, wat tot veel enthousiaste reacties leidde. Bij deze haar recept.
Natuurlijk genieten we met volle teugen van de herst. Maar zo nu en dan, als de zon schijnt en het in huis lekker warm is, mijmeren we nog even over de zomer en maken we een lekker frisse saladewrap.
Tom Kerridge is een Engelse kok die twee Michelinsterren heeft met zijn pub. Met een eetcafé dus. Hij is op dit moment wekelijks bij de BBC te zien, met zijn reeks Proper Pub Food. Daar maakte hij onlangs een saus gebaseerd op in hun geheel geroosterde uien. En in de Vegatopia-testkeuken bleek dat je met deze uien ook een geweldig lekkere taart kunt maken.
"Een yam is een Thaise salade. Letterlijk betekent het woord niets anders dan ‘mix’, en ik heb besloten dat voor het gemak op te vatten als: je mag erdoor gooien wat je toevallig in huis hebt", zegt Janneke Vreugdenhil. Dit gave recept komt uit haar gave kookboek I ♥ groente.
Dit heel eenvoudige gerechtje is echt iets voor op een koude, herfstige zondag. Het doet denken aan een warme pub, waar je dekking zoekt als de regen fel tegen de ramen klettert.
Niet iedereen heeft een keukenkastje vol specerijen. Vooral niet-vegetariërs hoor ik nogal eens verzuchten dat je voor veel gerechten “zoveel kruiden nodig hebt die je daarna nooit meer gebruikt”. Vaak is dit ook een reden om buitenlandse recepten links te laten liggen. Maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Voor deze “Holland meets India”-curry heb je helemaal geen versterking nodig, behalve dan zout en peper naar smaak. De komijnekaas doet de rest!
We moeten meer fruit eten. Oh ja? Dat kan ook gewoon tijdens de hoofdmaaltijd. En dan denk ik eigenlijk niet aan zuurkool met ananas of chili met banaan (brrr) maar aan een pittige sinaasappelsalade als bijgerecht. Lekker bij zowel Midden-Oosterse als Indiase gerechten.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!