Sambal erbij? Ja, hoor! Want deze week maken we het lekker pittig. We kiezen voor gerechten uit bijna alle hoeken van de wereld. Op maandag maken we alvast penne all'arrabiata. Op dinsdag zetten we Peruaanse aardappelsalade op tafel en op woensdag chic fastfood met pittige bloemkool-bonenburgers. Verder maken we nog een Maleisische groentecurry, een Surinaams broodje vegakip-kerrie en voor zaterdag iets uitgebreider Indiaas: pompoenkorma, Bombay aloo en geurige rijst. Op zondag maken we tot slot een tosti met zelfgemaakte pittige pindakaas en zelfgebakken volkorenbrood.
Maandag
We beginnen met een Italiaanse klassieker, penne all'arrabiata. De perfecte pasta voor wie van wat pit houdt. De saus is makkelijk te bereiden en je kunt hem uiteraard zo pikant maken als je zelf wil.
Dinsdag
Peru is bekend voor zijn uitgebreide keuken. Daar horen ook pikante gerechten bij. Vandaag proberen we papa a la Huancaína, een aardappelsalade met een pittige kaassaus. We serveren deze als voorgerecht. Als hoofdgerecht houden we het simpel: gegrilde paprika en courgette met oregano en pikant paprikapoeder, een paar plakjes advocado en rijst.
Woensdag
Tijd voor zelfgemaakte burgers. We maken pikante bloemkool-bonenburgers. We serveren ze tussen een ciabatabroodje en geven er de relish bij die je ook in het recept vindt. Chic fastfood dat ook wel past op een weekdag.
Donderdag
Deze Maleisische kokoscurry smaakt heerlijk met gekookte witte rijst en een bergje kort gekookte jonge bladspinazie. Voeg naar smaak chilipeper toe; als niet iedereen van pikant eten houdt, dan kun je gedroogde chilivlokken gebruiken en die pas op het laatst aan een deel van de curry toevoegen.
Vrijdag
Een broodje kip-kerrie is een Surinaamse klassieker, met reden. Vanavond zetten we het weekend in met een broodje vegakip-kerrie. Heerlijk om even de winter te vergeten en je in een tropische omgeving te wanen.
Zaterdag
Een deftige Indiase maaltijd bestaat liefst minstens uit een dry curry (zonder saus) en een wet curry (met saus). Je kunt nu nog volop flespompoenen vinden, daarom gebruiken we er eentje voor de pompoenkorma met kokosmelk. Als tweede curry maken we Bombay aloo, een aardappelcurry. Lekker met geurige rijst en naanbrood.
Zondag
In de VS eten ze peanut butter and jelly, maar hier hebben we liever pindakaas met sambal - mogelijk door de Indische invloed in Nederland. Met een keukenmachine en een paar ingrediënten draaien we zelf een pittige pindakaas in elkaar. Indien je wat meer hebt, kun je zelfs je eigen volkorenbrood bakken want zo moeilijk is dit niet.
Als lunch maak je dan een tosti met volkorenbrood, pittige pindakaas en wat goed uitgelekte atjar tjampoer of atjar taugé ertussen.