Open menu

olympisch logoLeuk hoor, al die aandacht voor China tijdens de Olympsiche spelen, maar hoe krijg je al dat Chinese eten eigenlijk naar binnen? Ze eten daar toch met stokjes? Heb je altijd al willen weten hoe dat moet? We leggen het nu stap voor stap uit.

Al heel lang wordt er in China met stokjes gegeten. Van oudsher werd er in grote potten gekookt die de hitte voor lange tijd vasthielden. Als mensen iets wilden eten braken ze wat twijgjes af en pakten daarmee het voedsel uit de pot. Het voedsel wordt tegenwoordig nog steeds in kleine stukjes gesneden voor het de pan ingaat zodat het sneller gaar is. Hierdoor was het ook later niet nodig om aan tafel een mes te gebruiken en bleef men gebruik maken van stokjes.

Daarnaast vinden Chinezen door het eten met stokjes de smaak van het voedsel beter tot zijn recht komt omdat er bij elke hap veel zuurstof mee naar binnen komt (dit is ook de reden dat Chinezen hun soep naar binnen slurpen). Omdat er maar kleine hapjes tegelijk gegeten kunnen worden eet je automatisch langzamer en geniet je meer van de afzonderlijke smaken.

Chinese eetstokjes zijn meestal van blank hout (bamboe), maar zijn ook wel van jade, been, koraal, zilver of metaal gemaakt. Ze zijn lang (ongeveer 25 cm) en recht en hebben een stompe punt. De bovenste helft, die in de hand gehouden wordt, is vierkant, de onderste helft is rond.

Net zoals wij bepaalde manieren hebben om ons bestek neer te leggen kennen de Chinezen bepaalde etiquetteregels hoe de stokjes gehanteerd moeten worden. De stokjes liggen rechts naast het bord. Als je ze tijdens het eten niet gebruikt leg je ze naast je kom of bord op de stokjeslegger of, als er geen stokjeslegger is, op de rand van kom of bord. Het is absoluut not-done om met je stokjes in het eten te prikken, voedsel aan een stokje te spiezen, er mee te wijzen of er aan te likken.

Veel mensen vinden het lastig om met stokjes te eten. Het is echter een trucje wat je even door moet hebben, daarna valt het reuze mee.

Begin met het onderste stokje. Dit stokje wordt stil in de hand gehouden en mag niet bewegen tijdens het eten. Open je rechterhand lichtjes met je duim naar boven en plaats het stokje tussen het topje van de ringvinger en de onderkant van de duim. Het stokje wordt dus op zijn plaats gehouden door de ringvinger en rust in de holte tussen wijsvinger en duim.

Het bovenste stokje moet wel kunnen bewegen. Pak dit tussen duim en wijsvinger vast alsof je een potlood hanteert en beweeg het op en neer tegen de punt van het stilgehouden stokje. De punten van de stokjes moeten op gelijke hoogte zijn - tik anders even met de stokjes tegen je hand of je bord.

Om een hapje op te pakken druk je het bovenste stokje een beetje naar boven door je middelvinger omhoog te bewegen. Om het hapje te grijpen beweeg je diezelfde middelvinger weer naar beneden zodat het tegen de punt van het onderste stokje aangeklemd wordt. Hierna breng je beide stokjes met een beweging van je pols of arm naar je mond.

Voor het eten van rijst hebben de Chinezen een aparte techniek. Rijst wordt geserveerd in een kom. Houd deze vast met je linkerhand; wijs- en middelvinger aan de onderkant, duim op de rand. De rijst wordt met een schepbeweging naar de mond gebracht. Voor de laatste korrels wordt de kom naar de mond gebracht en wordt de rijst rechtstreeks de mond ingeschoven.

Let er, zeker in het begin, op, dat je de stokjes niet te krampachtig vasthoudt. De kunt is juist om ze zo losjes mogelijk in je hand te laten rusten. Na enige oefening is het zelfs mogelijk om een enkele rijstkorrel op te pakken met de stokjes en kun je dit eetgerei net zo soepel hanteren als een vork. Een goede oefening om met stokjes te leren eten is het verplaatsen van bijvoorbeeld pinda's van het ene naar het andere kommetje met behulp van stokjes.

(door: Kim)

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama