Open menu

meeneemkerstmenu thbTijdens een diner met geliefden, familie of goede vrienden willen we - naast lekker eten - vooral genieten van het samenzijn, bijpraten of een bordspel spelen. Dan is het fijn om met elkaar een uitgebreid diner van tevoren voor te bereiden. Dit kerstmenu is geïnspireerd op de Franse keuken en combineert winterse smaken. Alle gerechten zijn thuis voor te bereiden, handig mee te nemen en bestaan uit verschillende componenten waar één of meerdere gasten zorg voor kunnen dragen. In het huis van de gastgever kunnen eenvoudig de laatste puntjes op de i gezet worden.

Voor zes personen

Aardpeer-appelsoep met paddenstoelentapenade

***

Pompoencrumble met radicchio-sinaasappelsalade

***

Madeleines met kardemomroom

Aardpeer-appelsoep met paddenstoelentapenade

Deze winterse soep is zoet en romig door de aardpeer en heeft iets fris door de appel. De paddenstoelentapenade maakt de aardse smaak compleet en kan natuurlijk ook lekker op een begeleidend broodje gesmeerd worden.

De soep en tapenade maak je gemakkelijk de dag voor het diner en neem je mee in een glazen pot of fles.

De soep

1 grote ui
700 g aardperen
2 appels (een zoetzure, als Elstar, of een andere smaakvolle)
2 el olijfolie
4 takjes tijm
1 laurierblad
800 ml water
1 bouillonblokje
zwarte peper

Verder: glazen potten/flessen voor het vervoer

Voorbereiding:

  • Snipper de ui. Schil de aardperen, snijd in grove plakken en doe ze meteen in een bak koud water om verkleuren te voorkomen. Schil de appel en snijd in partjes.
  • Verhit wat olijfolie in een grote pan, bak de ui gedurende 2 minuten, voeg dan de aardpeer, appel, tijm en laurier toe. Bak gedurende ongeveer 20 minuten totdat de aardpeer bijna gaar is.
  • Voeg dan het water en bouillonblokje toe, breng aan de kook en kook ongeveer 10 minuten totdat de groenten zacht en gaar zijn. Haal de laurier en tijmtakjes eruit.
  • Pureer met een staafmixer heel glad.
  • Laat afkoelen, schenk over in glazen potten/flessen en bewaar in de koelkast tot gebruik.

De tapenade

400 g champignons
1 teen knoflook
4 takjes verse peterselie
2 el gemengde ongezouten noten
60 gram Kalamata-olijven
4 el olijfolie
3 el rodewijnazijn

Verder: lekker brood om erbij te serveren, boter/olijfolie voor bij het brood

Voorbereiding:

  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel de knoflook en snijd plakjes. Bak samen in wat olijfolie in een koekenpan tot de champignons goed gaar zijn. Laat iets afkoelen.Hak de peterselie, noten, olijven grof.
  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine (of gebruik de staafmixer) en mix tot romige, maar redelijk grove tapenade. Maak op smaak met zwarte peper. Proef of er nog meer olijfolie, azijn, zout, peper of peterselie bij mag.
  • Doe in een pot/bakje en bewaar koel tot gebruik.

Op de avond van het diner:

  • Laat de tapenade op kamertemperatuur komen door hem 1 uur voor gebruik uit de koeling te halen.
  • Verwarm de soep op een laag vuur, tot hij begint te koken. Laat niet doorkoken. Proef en maak zo nodig op smaak met zout of peper. Houd er rekening mee dat de tapenade ook al zout is.
  • Verdeel de soep over zes kleine kommen. Vorm met theelepels een ovaal bolletje (quenelle) van de tapenade en leg op het midden van de soep. Maak eventueel af met een blaadje peterselie.
  • Serveer met brood, roomboter of olijfolie en de overgebleven tapenade.

aardpeerappelsoep paddenstoelentapenade

Pompoencrumble met radicchio-sinaasappelsalade

Crumble kennen we meestal als zoet, maar deze is hartig. Geroosterde pompoen wordt klassiek gecombineerd met salie, met daarover een laagje crumble met een harde schapenkaas. Daarbij maken we een friszoete kerstige salade met sinaasappel, de bittere wintersla radicchio en knapperige hazelnoten met een dressing van honing en tijm.

Thuis kun je de pompoen roosteren en de crumble voorbereiden en bij de gastheer/vrouw het geheel in de oven afbakken. De componenten voor de salade neem je ook apart mee en meng je vlak voor het serveren door elkaar.

Pompoencrumble

2 middelgrote pompoenen ( fles of oranje)
olijfolie
1 grote rode ui of 2 middelgrote uien
5 blaadjes verse salie, of 1 tl gedroogde
zwarte peper

Voor de crumble:
100 g volkorenmeel
100 g tarwemeel
100 g harde schapenkaas (bijvoorbeeld Pecorino, Manchego of Hollandse schapenkaas)
100 g boter

Verder: 1 meeneembakje en 1 ovenschaal

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoenen in achten. Snijd de ui in grove stukken.
  • Besprenkel de pompoen met olijfolie en zet op een ingevette bakplaat in de oven. Voeg na 15 minuten de ui toe. Bak de groenten nog samen voor 10-15 minuten, of totdat de pompoen zacht en gaar is. Let op dat de ui niet verbandt.
  • Laat de pompoen wat afkoelen. Schep met een eetlepel het vruchtvlees uit de pompoen. Hak grof. Doe over in een ingevette ovenschaal.
  • Hak de salie grof. Meng met de pompoen en maak op smaak met zwarte peper. Zet tot gebruik weg in de koelkast.
  • Maak terwijl de pompoen in de oven staat de crumble: Rasp de kaas, snijd de boter in kleine blokjes en kneed de boter en kaas door het meel.
  • Doe in een bakje om mee te nemen en zet tot gebruik in de koelkast.

Op de avond van het diner:

  • Verdeel de crumble over de pompoen in de ovenschaal. Zet in een voorverwarmde oven (200 graden Celsius) voor 20-30 minuten totdat de crumble goudbruin is.
  • Maak ondertussen de radicchiosalade.  De salade is vers het lekkerst, maar als je hem toch alvast voor wilt bereiden, doe dit niet eerder dan de ochtend dan het diner.

Radicchiosalade met sinaasappel

1 grote radicchio (of, als niet beschikbaar: roodlof)
2 sinaasappels
100 g veldsla, winterpostelein of rucola, naar eigen smaak
75 g gebrande, ongezouten hazelnoten
Voor de dressing:
1 tl honing
1 tl tijm (verse of gedroogde)
3 el balsamico azijn
2 el extra virgine olijfolie

Verder: 3 meeneembakjes en 1 potje met deksel (bijvoorbeeld een oude jampot)

Voorbereiding:

  • Scheur de radicchiobladeren in 3 of 4 stukken en was de bladeren en doe in meeneenbakje 1.
  • Schil de sinaasappel met een mes, zodat er geen wit meer aan de buitenkant zit. Snijd in dunne partjes. Doe in meeneembakje 2.
  • Was de veldsla/postelein/rucola. Doe in meeneembakje 3.
  • Meng de ingredienten voor de dressing in het potje om mee te nemen. Vergeet niet de hazelnoten in te pakken!

Vlak voor het serveren:

  • Maak de salade als de crumble in de oven staat. Meng alle ingrediënten door elkaar in een mooie schaal en verdeel de dressing erover.

pompoencrumble radicchiosinaasappelsalade

Sinaasappelmadeleines met kardemomroom

Dit klassiek Franse luchtige cakeje krijgt in dit dessert een frisse twist door het toevoegen van sinaasappel. We serveren ze met slagroom, op smaak gemaakt met kardemom. Waar we in de Scandinavische keuken deze specerij vaak proeven in zoetigheden, wordt ze in de Arabische keuken wel toegevoegd aan de koffie. Zo’n Arabisch bakje smaakt ook heel lekker bij dit nagerecht!

Madeleines zijn kleine cakejes in de vorm van lange schelp. Als je hiervoor geen bakvorm heb, gebruik dan andere kleine cakevormpjes.

Voor ongeveer 16 stuks:

25 g amandelmeel
25 g bloem
1 tl bakpoeder
mespuntje zout
50 g boter
50 g witte basterdsuiker
1 ei
rasp van een halve sinaasappel

Voor de kardemomroom:
250 ml slagroom
1 dessertlepel suiker
1 (of naar smaak 2) kardemompeulen

Voorbereiding:

Maak de cakejes de dag van het diner (vers zijn ze het lekkerst!) of eventueel de dag tevoren. Bewaar ze dan in een goed afgesloten blik, omdat ze anders snel uitdrogen.

  • Meng het amandelmeel, bloem, bakpoeder, zout door elkaar.
  • Smelt de boter in een kleine pan op een laag vuur tot het borrelt en zet dan het vuur uit. Laat de boter niet bruin worden.
  • Mix met een garde de suiker door de gesmolten boter tot het goed opgenomen is en vervolgens het ei en de sinaasappelrasp.
  • Voeg de in stap één gemengde droge ingredienten toe, schep erdoor tot het een mooi beslag is.
  • Laat het deeg 1 tot 12 uur (of een nacht) met plastic afgedekt rusten in de koelkast. Hierdoor kan de smaak zich ontwikkelen en rijzen de cakejes beter.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vul de ingevette madeleinevormpjes met het beslag tot 2/3 van het vormpje.
  • Zet ze in de oven voor 8-10 minuten, tot ze gerezen en goudbruin zijn. Houd het goed in de gaten; worden ze halverwege de baktijd al donker? Zet dan de oventemperatuur terug naar 175 graden.
  • Haal ze uit de bakvormpjes laat afkoelen. Neem de madeleines mee in een afgesloten bak.

Op de avond van het diner:

Je kunt de slagroom thuis kloppen en gekoeld meenemen, of je kunt het vlak voor het serveren kloppen.

  • Maak de kardemompeul voorzichtig open, haal de zaadjes eruit en hak, plet of vijzel deze fijn.
  • Klop de slagroom met de suiker en kardemomzaadjes luchtig en lobbig.
  • Serveer voor ieder 2 madeleines met een lekkere dot slagroom ernaast.

sinaasappelmadeleines kardemomroom

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Moose
donderdag, 07 november 2024

modern Europees - €€

Den Haag - Veggies On Fire
vrijdag, 25 oktober 2024

 puur plantaardig en ambachtelijk - €€

Brussel - Brut
vrijdag, 18 oktober 2024

 biologisch en gastronomisch - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama