Open menu

Het Relaxed Menu van forummer Laurita is een gevarieerd menu, met veel groenten van het seizoen en lekker warm en "aards". Je kunt veel van tevoren bereiden, zodat je 's avonds niet lang meer in de keuken hoeft te staan.



Relaxed menu

Geroosterde Bietensalade
Kerststrudel met Kaassaus
Snelle Chocolademousse

Recepten zijn voor 2 personen


Geroosterde bietensalade
1 el rodewijnazijn
40 ml walnotenolie
1/2 teentje knoflook, geperst
1/2 tl Dijonmosterd
1 tl vloeibare honing
6 sjalotjes (in de schil)
6 teentjes knoflook (in de schil)
3 rode bieten, geschild
50 gram sla (bv rucola, waterkers of jonge bietenblaadjes)
25 gram walnoten, droog geroosterd

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop in een kommetje de azijn, walnotenolie, geperste knoflook, honing en mosterd door elkaar. Breng op smaak met zeezout en vers gemalen peper. Zet dit apart.

  • Rooster de sjalotjes, knoflook en bieten in een ovenvaste schaal 1 uur in de oven.
  • Haal hierna de sjalotjes en knoflook uit de oven, maar laat de bieten nog een half uur extra roosteren. Af en toe even prikken met een spiesje, om te voelen of ze al lekker zacht zijn.
  • Laat de bieten iets afkoelen en snijd deze in partjes.
  • Verwijder de schil van de sjalotten en knoflook. Meng deze met de bieten in een schaal.
  • Schenk de dressing over de groenten.
  • Tot hier zou je het gerecht ook kunnen voorbereiden, een dag van te voren. Doe je dit, laat het dan wel op kamertemperatuur komen, voordat je doorgaat met de volgende stap.
  • Doe de sla, groenten (met dressing) en walnoten samen in een schaal. Schep het geheel voorzichtig met je handen om.
  • Schik de salade hierna op 2 borden.
  • Serveer met lekker warm, knapperig brood en lik boter.

Kerststrudel met kaassaus
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
200 g pompoen, schoongemaakt en in blokjes van 2 bij 2 cm
100 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt en in stukjes gescheurd
75 g kastanjes (makkelijkst is die uit een vacuumverpakking)
een paar takjes tijm
125 g filodeeg
een paar el sesamzaadjes
een klein kommetje olijfolie of gesmolten boter

Voor de saus:
20 g bloem
20 g boter
ongeveer 200 ml room
50 ml crème fraîche, voor warme gerechten
50 g geraspte Pecorino- of blauwaderkaas

  • Fruit de ui en knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg de pompoen toe en bak 5 minuutjes, tot deze iets zacht is.
  • Voeg een klontje boter toe en bak op hoger vuur, ongeveer 3 minuten, de paddenstoelen mee. Warm de kastanjes ook even mee.
  • Voeg ook tijm en zout en peper naar smaak toe. Zet de pan van het vuur.
  • Verwarm de oven op 200 graden voor.
  • Leg een blaadje filodeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk dit met de olie/boter.
  • Leg zo de andere 3 blaadjes, stuk voor stuk bestreken met de olie/boter, op elkaar.
  • Plaats de vulling van de pompoen en paddenstoelen in het midden van de filodeeg.
  • Vouw de zijkanten over de vulling heen en rol de strudel om, zodat de naad naar beneden ligt.
  • Kerf de bovenkant een paar keer in met een mes, zoals bij een strudel hoort.
  • Bestrijk de strudel met nog wat olie/boter en besprenkel met de sesamzaadjes. Wat grof zeezout erdoor is ook lekker.
  • Bak het ongeveer een half uurtje, tot het deeg goudbruin is.

Maak ondertussen de saus:

  • Smelt rustig de boter in een pannetje met dikke bodem. Voeg de bloem toe en bak dit 2 minuutjes zachtjes.
  • Op wat hoger vuur, voeg de room beetje bij beetje toe, tot de saus dikker wordt en begint te binden.
  • Voeg ook de crème fraîche toe, maar zorg ervoor dat de saus dan niet meer gaat koken, anders krijg je schifting.
  • Voeg de kaas, naar keuze, toe zodat deze kan smelten. Breng op smaak met peper en zout en houd het warm.
  • Snijd de strudel in 2 stukken en plaats deze op 2 mooie borden. Schenk wat kaassaus erover en plaats een takje tijm bovenop.

Als bijgerechten kun je kiezen voor lekkere winterse groenten, zoals spruitjes of lof. Groenten met een wat "aardse" smaak combineren erg lekker met de vulling van de strudel.

Omdat de pompoen en kastanjes al wat zetmeel-achtig zijn, hoef je er geen aardappelen bij te serveren. Maar het mag natuurlijk wel!

Serveer met een simpele, groene salade met bijvoorbeeld avocado erdoor.

Snelle Chocolademousse
200 ml slagroom
2 el poedersuiker
100 gram pure chocolade met een cacaopercentage van minimaal 70%
6 flinterdunne koekjes, bv "theeleutjes" van Pijenenburg
als garnering frambozen

  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat het weer tot kamertemperatuur afkoelen. Zo blijft het wel vloeibaar, maar niet te heet.
  • Klop de slagroom lobbig/redelijk stijf met de poedersuiker.
  • Voeg beetje bij beetje de slagroom bij de chocolade.
  • Laat dit in de koelkast minimaal 2 uur opstijven. Dit is dus ook prima een dag van te voren te doen.
  • Leg op een dessertbordje een likje mousse, daarop een koekje, daarop een bolletje mousse, daarop een koekje, daarop een bolletje mousse en als laatst een koekje. Bestrooi met poedersuiker en verdeel de frambozen er omheen.
  • Als de eters geen ouderen, kinderen of zwangeren zijn, dan kun je nog overwegen om de mousse heel luchtig te maken door er 2 stijfgeklopte eiwitten doorheen te spatelen. Een scheutje likeur (bv Cointreau of koffielikeur) erdoor is ook heerlijk!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Moose
donderdag, 07 november 2024

modern Europees - €€

Den Haag - Veggies On Fire
vrijdag, 25 oktober 2024

 puur plantaardig en ambachtelijk - €€

Brussel - Brut
vrijdag, 18 oktober 2024

 biologisch en gastronomisch - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama