Vanillekipferl zijn hoornvormige koekjes, die in Wenen tijdens de kerstdagen worden gebakken en gegeten. Er gaan geruchten dat de vorm, waar je ook een halve maan in kunt zien, is gekozen om de overwinning van het Hongaarse leger op de Turken te vieren. Naast de Oostenrijkers en de Hongaren bijten ook de Duitsers graag in zo'n lekker hoorntje.
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Rusttijd: één nacht (of ongeveer 12 uren)
Baktijd: 12-15 minuten per bakplaat
Geschikt voor 30-40 hoorntjes
Ingrediënten150 gr. warme boter verder |
|
Maak door flink te kneden een brokkelig deeg van boter, suiker, meel, zout en amandelen. |
|
Vorm van het deeg een bal en laat het een nacht in huishoudfolie in de koelkast rusten. |
|
Verwarm de oven voor op 190° C. Leg bakpapier op de bakplaat. |
|
Vorm nu rolletjes deeg van ongeveer 1 cm dik en 5 cm lang. Buig deze rolletjes tot hoorntjes. Maak de hoorntjes niet te groot en buig ze niet te sterk, anders bestaat de kans dat ze breken. Druk de hoorntjes een beetje plat, leg ze op het bakpapier en bak ze in ca. 12-15 minuten lichtbruin. |
|
Meng ondertussen de vanillesuiker met de poedersuiker. Zet een rooster op een stuk bakpapier. | |
Leg de kipferl heel voorzichtig op het rooster - ze zijn nog zacht en breekbaar. Bestuif de hete hoorntjes dik met het suikermengsel. |
|
Laat de vanillekipferl afkoelen. En daarna: genieten maar! |