Open menu

kristof_bakt_thbVanillekipferl zijn hoornvormige koekjes, die in Wenen tijdens de kerstdagen worden gebakken en gegeten. Er gaan geruchten dat de vorm, waar je ook een halve maan in kunt zien, is gekozen om de overwinning van het Hongaarse leger op de Turken te vieren. Naast de Oostenrijkers en de Hongaren bijten ook de Duitsers graag in zo'n lekker hoorntje.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Rusttijd: één nacht (of ongeveer 12 uren)
Baktijd: 12-15 minuten per bakplaat
Geschikt voor 30-40 hoorntjes

Ingrediënten

150 gr. warme boter
75 gr. suiker
200. gr meel
1 snufje zout
80 gr. gemalen amandelen
2 pakjes vanillesuiker (liefst Bourbonvanille)
50 gr. poedersuiker

verder
huishoudfolie
bakpapier

a_kipferl

Maak door flink te kneden een brokkelig deeg van boter, suiker, meel, zout en amandelen.

b_kipferl

Vorm van het deeg een bal en laat het een nacht in huishoudfolie in de koelkast rusten.

c_kipferl

Verwarm de oven voor op 190° C. Leg bakpapier op de bakplaat.

d_kipferl

Vorm nu rolletjes deeg van ongeveer 1 cm dik en 5 cm lang. Buig deze rolletjes tot hoorntjes. Maak de hoorntjes niet te groot en buig ze niet te sterk, anders bestaat de kans dat ze breken.

Druk de hoorntjes een beetje plat, leg ze op het bakpapier en bak ze in ca. 12-15 minuten lichtbruin.

e_kipferl
Meng ondertussen de vanillesuiker met de poedersuiker. Zet een rooster op een stuk bakpapier. f_kipferl

Leg de kipferl heel voorzichtig op het rooster - ze zijn nog zacht en breekbaar. Bestuif de hete hoorntjes dik met het suikermengsel.

g_kipferl

Laat de vanillekipferl afkoelen. En daarna: genieten maar!

h_kipferl

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Moose
donderdag, 07 november 2024

modern Europees - €€

Den Haag - Veggies On Fire
vrijdag, 25 oktober 2024

 puur plantaardig en ambachtelijk - €€

Brussel - Brut
vrijdag, 18 oktober 2024

 biologisch en gastronomisch - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama