Open menu

Barbecuen in een seizoen waarin je het liefst bovenop de kachel ligt met een paar kruiken? Waarom niet! Denk aan vuurkorven om je aan te warmen, fakkels en uitgeholde pompoenen voor de sfeerverlichting, warme gluhwein en chocolademelk, marshmallows om zachtjes te roosteren en kastanjes om te poffen...

Als het weer droog is, het niet te hard waait en het nog niet koud genoeg is voor een Elfstedentocht, kun je prima (weliswaar goed ingepakt) buiten gaan koken. Laat je gasten van tevoren wel weten wat de bedoeling is, zodat ze niet in een feestelijk, maar kaal jurkje een blaasontsteking in je tuin oplopen. Zorg ook voor reservemutsen, -sjaals en -wanten, zodat niemand het koud hoeft te hebben.
Op de temperatuur na is een winter-bbq niet zo anders dan een hoogzomer, wel moet al het eten warm zijn. Dus geen koude salade's en sangria's, maar een salade van gegrilde groenten en warme dranken.

Wil je echt niet naar buiten, gebruik dan binnen een elektrische bbq. Wees wel voorzichtig in verband met brand!

Tips:

  • olie voor gebruik het rooster van de bbq in zodat niets er aan kan blijven plakken
  • houd een emmer zand bij de hand in geval van brand

Winterse BBQ

Portobello's met peppadew, brie, honing en dragon
Gepofte aardpeer met blauwe kaas-kwarkdip
Gegrilde groentensalade met halloumi
Kruidige bataat-banaanspiezen met saté-kokossaus
Christiaans tempehribbetjes
Banaan en ananas met roomboter, rum en suiker


Voor 4 personen

  • marshmallows2 stokbroden, gesneden
  • 2 ciabatta's of focaccia's, gesneden. Rooster ze licht voor gebruik en serveer ze met dips als knoflooksaus, satesaus en bbqsaus.
  • kant-en-klare vegetarische burgers of worstjes
  • warme glühwein (eventueel ook alcoholvrije)
  • warme chocolademelk
  • Marshmallows (soort van snoepspekjes)
    Marshmallows zijn iets anders van samenstelling dan de bekende roze-gele spekkies. Daarom zijn ze goed boven een vuurkorf te roosteren. De buitenkant wordt dan knapperig, terwijl de binnenkant helemaal zacht wordt. Ze bevatten meestal gelatine, maar gelukkig kun je online en in sommige winkels versies zonder vinden. Er bestaan ook vegan marshmallows.
  • Tamme kastanjes (te vinden bij de groentenboer, de biowinkel of in kraampjes langs de weg)
    Zoek kastanjes die zwaar, goed stevig en glimmend zijn, geen gaatjes bevatten en niet uitgedroogd zijn. Snij ze in met een scherp mes kruislings in. Omwikkel ze met aluminiumfolie en leg ze tussen de hete kolen gedurende 10-15 minuten. Pel de schil er af en het velletje. Eet ze zo of met wat boter, zout en peper.

Portobello's met peppadew, brie, honing en dragon
4 portobello paddestoelen
12 peppadew-pepertjes, uitgelekt (uit pot, te koop bij de supermarkt)
200 g brie
2 el verse dragon, in stukjes
honing
zout
olijfolie
aluminiumfolie

  • Snijd de steeltjes van de onderkant van de portobello's (de 'hoedjes' moeten wel heel blijven) en smeer ze goed in met olijfolie.
  • Beleg de onderkant van de paddestoel met gehalveerde peppadew's en verdeel daar wat dragon over.
  • Dek het geheel af met brie, sprenkel er wat zout en olijfolie over en pak de gevulde portobello in in aluminiumfolie.
  • Leg het op de bbq en laat het in ongeveer 20-25 minuten gaar worden.
  • Verwijder de folie, giet er wat honing overheen en eet het meteen op.

Gepofte aardpeer met blauwe kaas-kwarkdip
4 aardperen (ook wel: topinamboer of zonnewortel, te koop bij de groentenboer of de biowinkel)
2 el blauwaderkaas
2 el volle kwark of Turkse yoghurt
zout
peper

  • Schil de aardperen, prik ze met een vork een paar keer in en verpak ze in aluminiumfolie.
  • Giet er wat olijfolie bij en laat ze in 30-45 minuten gaar koken.
  • Meng in een kommetje gelijke delen van de blauwaderkaas en de kwark/yoghurt en breng het op smaak met zout en peper.
  • Dien de dip op bij de gepofte aardpeer.

gegrillde_groentenGegrilde groentensalade met halloumi
1 grote aubergine, in plakken van 1 cm dik gesneden
1 grote courgette, in plakken van een halve cm dik gesneden
1 kleine venkelknol, in dunne plakjes gesneden
4 vleestomaten, ontdaan van zaadjes en in plakjes gesneden
1 gele paprika, ontdaan van zaadlijsten en in reepjes gesneden
3 rode uien, in vieren gedeeld
1 blok halloumi (te koop bij de Turkse winkel of op de markt)
1 dl olijfolie
1 takje rozemarijn
5 el olijfolie
4 el balsamicoazijn
1 el honing
1 teen knoflook, gesnipperd
3 el verse munt, fjingesneden
peper en zout

  • Marineer de venkel en de rode uien in olijfolie met een takje rozemarijn voor minstens acht uur. Prik ze met een vork eerst in.
  • De aubergine, courgette, tomaten en paprika hoeven maar twee uur te marineren, voeg deze dus later toe.
  • Dep de halloumi wat droog met keukenpapier en snijd deze in blokjes van ongeveer 1cm3.
  • Maak ondertussen de dressing van de 5 el olijfolie en de balsamicoazijn, honing, knoflook, munt, peper en zout en laat de smaken een kwartiertje intrekken.
  • Grill eerst de venkelplakken en de rode uien, deze hebben 5-10 minuten nodig om te garen. De overige groenten zijn in 5 minuten klaar.
  • De halloumiblokjes hoeven maar 2 minuten op de bbq, om te voorkomen dat ze te rubberig worden. Besprenkel ze met wat citroensap, dit maakt het wat minder zoutig.
  • Doe de gare groenten en de halloumi in een schaal en meng de dressing er door. Serveer het warm.

Kruidige bataat-banaanspiezen met saté-kokossaus
1 flinke bataat, geschild en in blokjes gesneden
2 groene bananen, in blokjes
satésaus
kokosmelk
kaneel
komijn
satéstokjes, een uur in water gelegd tegen het verbranden

  • Kook de blokjes bataat in gezouten water tot ze bijna gaar zijn en spoel ze dan af onder de koude kraan.
  • Doe ze in een schaal, samen met de blokjes banaan en meng het voorzichtig met enkele eetlepels olijfolie en snufjes kaneel en komijn. Laat dit minstens een uur marineren.
  • Meng de satésaus met wat kokosmelk en warm het op.
  • Prik de bataat en banaan aan een satestokje en bak ze 5-10 minuten op de bbq. Vergeet niet regelmatig om te draaien.
  • Serveer ze met de saté-kokossaus.

Christiaans tempehribbetjes
500 g tempeh, in plakjes van 1/2 cm gesneden
1/2 klein uitje, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
150 ml tomatenketchup
75 ml suikerstroop
75 ml sojasaus
75 ml citroensap
1 (gedroogd) rood pepertje, verpulverd
snufje cayennepeper
zout
4 el olie

  • Fruit de ui en knoflook met de olie in een bakpan. Doe de koriander en komijn erbij en laat de kruiden even mee fruiten. Doe er dan de ketchup, stroop, sojasaus, citroensap en het pepertje bij.
  • Laat het mengsel ongeveer 10 minuten bakken, proef ondertussen en voeg dan naar smaak nog meer cayennepeper, zout, stroop, sojasaus en citroensap toe.
  • Leg een laagje tempehreepjes in een bakje, schep er wat marinade over en herhaal dit tot alle tempeh en marinade op is.
  • Laat dit een nacht in de koelkast marineren en bak de tempeh in ongeveer 10 minuten gaar op de bbq. Keer de tempeh geregeld om.

Banaan en ananas met roomboter, rum en suiker
4 dunne plakken verse ananas, het hart eruit gesneden
2 bananen, in vieren gedeeld
4 el roomboter
2 el rum of amaretto
4 el suiker
snufje kaneel
snufje piment
1 el honing
optioneel: slagroom
aluminiumfolie

  • Plaats op een ruim stuk folie een plak ananas, 2 stukjes banaan, de roomboter (verdeeld over het fruit) en de suiker.
  • Meng de rum met de kaneel en de piment en wat honing en giet dat over het fruit.
  • Maak het foliepakketje dicht en leg het 10-15 minuten op de bbq.
  • Serveer het warm met slagroom.
Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Moose
donderdag, 07 november 2024

modern Europees - €€

Den Haag - Veggies On Fire
vrijdag, 25 oktober 2024

 puur plantaardig en ambachtelijk - €€

Brussel - Brut
vrijdag, 18 oktober 2024

 biologisch en gastronomisch - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama