Vorige week hoorde ik ineens een spotje op de radio: "Is gezonder eten jouw goede voornemen?" Zo kwam ik achter het - volgens mij - nieuwe initatief van onze vrienden van de Vegetariërsbond: VegaFeb. Uiteraard vind ik het promoten van vegetarisch en plantaardig eten een goede zaak, maar ik ben er niet helemaal zeker van of 'gezondheid' het beste argument is.
Allereerst: het Voedingscentrum geeft de Vegetariërsbond gelijk: minder of geen vlees en zuivel eten heeft inderdaad positieve gezondheidseffecten. Wel is het verstandig om het vlees niet één-op-één te vervangen door vleesvervangers, die vaak te zout en vet zijn.
Dat vegetarisch en plantaardig tegenwoordig te boek staat als gezond vind ik een verademing vergeleken met het imago dat het tot pakweg twintig jaar geleden had: geitenwollensokkerig en ongezond. Zoals je op ons forum terug kunt lezen, waren opmerkingen als "je ziet zo bleekjes" en "krijg je wel voldoende voedingsstoffen binnen?" eerder regel dan uitzondering. Daarom lijkt het een goede zaak om deze denkomslag nog eens te benadrukken en te gebruiken als argument.
Maar ironisch genoeg staan vegetariërs - en zeker veganisten - nog steeds bekend als lastig volk dat het niet kan laten de 'gewone mens' te bekeren. Nog vorig jaar heeft de Vlaamse politicus Jos D'Haese publiekelijk afstand genomen van zijn vegetarisme, omdat hij niet meer de 'lastigaard' wilde zijn op familiebarbecues. Daarnaast zijn de 'geitenwollensokkenidealen' dierenwelzijn en klimaatbewustzijn ondertussen vast onderdeel van het 'woke' denkgoed en daarmee - voor veel mensen - extra irritant.
Nog steeds lokt een bord met een groentegerecht in een restaurant ongevraagd reacties uit, misschien zelfs meer dan vroeger. Daar waar je vroeger een flauwe grap kon verwachten, lijken vleeseters tegenwoordig juist te denken dat zij zich moeten verdedigen met argumenten als "thuis eet ik maar weinig vlees" en "ik koop altijd biologisch van gelukkige dieren". En dit terwijl de 'vegetariër in kwestie' er geen woord aan heeft vuilgemaakt en ook de steak van zijn buurman niet afkeurend heeft aangekeken. Als dat plantaardige bord ook nog eens het gezondheidsargument stilzwijgend uitstraalt, kan het wel heel ongezellig aan tafel worden.
Veel liever heb ik dan ook dat vegetarisch en plantaardig eten normaal en vanzelfsprekend wordt, niet alleen onder de kleine minderheid van vegetariërs en veganisten in Nederland, maar juist onder de 95% van de mensen die wél 'gewoon' vlees eten. Om me heen zie ik veel mensen die bewust een paar dagen per week 'gewoon flexitarisch' eten en dat zie ik graag toenemen - niet alleen uit idealisme, maar ook omdat ik hoop dat die vegetarische maaltijd in een restaurant ooit volledig genormaliseerd zal zijn en geen discussies of opmerkingen meer uitlokt.
Daarnaast suggereert de oproep 'Is gezonder eten jouw goede voornemen' dat vegetarisch eten een 'dieet' en een 'uitdaging' is, wellicht om alsnog een paar kilo af te vallen, na het mislukken van de goede voornemens in januari. We weten tenslotte allemaal hoe goede voornemens doorgaans eindigen en bovendien: je kunt je ook vegetarisch en plantaardig prima te buiten gaan aan ongezonde snacks en dikmakende zoetigheden.
Laten we het gewoon omdraaien! Is lekker en gevarieerd eten jouw goede voornemen? Eet dan gewoon af en toe, regelmatig of altijd gewoon lekker vegetarisch en plantaardig. Op Vegatopia vind je daarvoor volop inspiratie.