Open menu

In de wereld waarin ik leef, is een bloemkool goedkoper dan een patatje mèt. Volgens de Amerikaanse regering - en nu blijkbaar ook ons eigen Voedingscentrum - niet: armere gezinnen zouden te weinig geld hebben om gezond te kunnen eten en daarom moeten snackbars geweerd worden uit arme wijken en uit de buurt van scholen.

Je hoeft niet de meest briljante statisticus te zijn om te bedenken dat je - in Nederland althans - met patat voor een heel gezin altijd duurder uit bent dan met wat bij elkaar gesprokkelde groenten uit de reclame, gecombineerd met pasta, rijst en een eiwitbron.

Mensen gaan naar de snackbar, omdat ze daar zin in hebben of omdat het een slechte erin geslopen gewoonte is. Is dit de nieuwe lijn in het betuttelingsbeleid? Wat is het volgende trouwens? Weegpunten in de grond bij Jamin? “Nee meneer, u mag geen trekdrop kopen, eerst maar even een paar kilootjes eraf”.

Kan het Voedinscentrum zich niet beter beperken tot goede voorlichting in de betreffende wijken? Stuur consulenten naar buurthuizen, hang posters op, maar stop met die rare derderangs maatregelen.

Nou ja, als de dichtstbijzijnde snackbar dan toch een paar kilometer weg is, dan lopen die arme, dikke mensen de overvloedige pondjes er tenminste af voordat de patatjes in de mond verdwijnen.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama