Open menu

maandoverzicht 256x192De winnaars van de Belgian Vegan Awards 2024 zijn bekend. Peutermaaltijden en -snacks leiden tot kieskeurige kinderen met een bedorven gebit. Mexicaanse scholen moeten gezonder eten serveren. Britten zijn minder gaan snacken. Er is een genetisch gemanipuleerde banaan ontwikkeld die niet bruin wordt. De oogst van bloemkool en broccoli is onvoorspelbaarder geworden. Europese consumenten boycotten Amerikaanse producten temidden van de strijd over invoerheffingen. Ben & Jerry's heeft ruzie met Unilever. De Filipijnse oud-president vindt het Nederlandse gevangeniseten niet lekker. De Vegetarische Slager is weer in Nederlandse handen. Maart 2025 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Een voedingsonderzoekster test in New York smaakvolle alternatieven voor vlees. Dit doet ze niet in een steriel laboratorium, maar gewoon in een restaurant. Ook worden de vleesalternatieven geserveerd als onderdeel van de maaltijd, omdat dat de manier is waarop consumenten 'in het echt' die producten ook zullen eten. Het doel is om flexitariërs vaker voor een plantaardig alternatief te laten kiezen.

De winnaars van de Belgian Vegan Awards 2024 zijn bekend! Daaronder het onlangs in onze Restaurantgids opgenomen Oh!Ma in Gent voor het beste streetfood en Camionette in Antwerpen voor fine dining. Het  beste vegan restaurant is De Levensboom in Hasselt (natuurlijk ook in onze gids te vinden).

levensboom vegan award 2024

Foto: de Levensboom

Lekker gezond

Kant-en-klare peutermaaltijden en peutersnacks pretenderen gezond te zijn, maar ze bevatten vaak veel te veel suiker. Met name het voedesel in knijpzakjes zorgt ervoor dat peuters geen echt voedsel zien of ruiken, en dat ze gewend blijven aan gepureerd, mierzoet eten. Dit heeft tot gevolg dat peuters vaak uiterst kieskeurig zijn - en tot slechte peutergebitten.

Artsen vinden dat kinderen jonger dan acht geen slushies, zoete ijsdrankjes, moeten drinken. De drankjes bevatten de kleef- en zoetstof glycerol, die ervoor kan zorgen dat kinderen binnen een uur na consumptie vergiftigingssymptomen krijgen. Sowieso behoren slushies niet in een gezond eetpatroon, benadrukken de artsen.

Mexicaanse scholen moeten gezonder eten serveren, om een gezondheidscrisis te voorkomen. Veel Mexicaanse kinderen lijden aan obesitas, onder andere omdat producenten van junkfood er veel invloed hebben. Zo hebben voedingsgiganten vaak contracten met scholen, zodat kinderen dagelijks te veel frisdrank en ultrabewerkt voedsel binnenkrijgen.

Britten snacken duidelijk minder dan tijdens de coronapandemie. Op kantoor zijn de verleidingen minder groot dan thuis. Daarnaast is er een verschuiving te zien naar gezondere, eiwitrijke snacks. Ook de sterk gestegen prijzen van cacao en suiker lijkt een rol te spelen.

kinderhand brood

Een beter milieu

Een bedrijf in het Britse Norwich heeft een banaan gecreëerd die niet bruin wordt. Dankzij genetische manipulatie blijft de banaan zelfs na het pellen zo'n twaalf uur goed. Bananen behoren tot de voedingsmiddelen die het meest worden verspild.

Het Spaanse parlement heeft een wet tegen voedselverspilling aangenomen. Zo moet overtollige producten worden gedoneerd en overtollig fruit tot bijvoorbeeld jam verwerkt. Een onverwacht bijkomend effect is dat de wet ook het afschieten van wolven mogelijk maakt: wolven bijten schapen en ander vee dood, wat als vleesverspilling wordt gezien.

In Duitsland is de verkoop van frisdrank in blik in vijf jaar met 47% gegroeid. Blikjes zijn namelijk praktisch voor onderweg, ze hebben geen vastzittende dop zoals bij PET-flesjes, en influencers maken er op sociale media graag reclame voor, met name voor energiedrinkjes. Critici vinden dat de productie van blikjes te veel energie kost.

frisdrank blikjes

Schaarste en inflatie

Door klimaatverandering is de oogst van bloemkool en broccoli onvoorspelbaarder geworden. Al naar gelang het weer moet eerder of later dan gebruikelijk worden geoogst. Dit kan leiden tot perioden van schaarste en dure groenten, maar ook perioden van overvloed.

Door de vogelgriep zijn eieren in Amerika schaars en duur. Nu willen de Verenigde Staten Europese eieren kopen. Eieren worden al op kleine schaal geëxporteerd, maar het is onwaarschijnlijk dat het veel meer zal worden. In Europa eet men ook graag eieren en Pasen staat voor de deur.

De inflatie blijft oplopen, maar het effect verschilt van product tot product. Met name vlees en boter zijn een stuk duurder geworden, terwijl eieren en groente goedkoper zijn geworden. De prijs van frisdranken is met name door de in 2024 ingevoerde 'suikertaks' gestegen.

De verkoop van A-merken is aanzienlijk gedaald. Vanwege de hogere prijzen kiezen klanten vaker voor een huismerk, zeker als een A-merk door ruzie tussen fabrikanten en supermarkten tijdelijk niet verkrijgbaar is. Ook kopen klanten steeds vaker verse producten, iets waar A-merken zich niet zo mee bezig houden. Zo is koffie van Douwe Egberts en thee van Pickwick een poosje bij veel supermarkten niet verkrijgbaar geweest tijdens de onderhandelingen met de leverancier.

supermarkt

Eten is politiek

Donald Trump dreigt met invoerheffingen van 200% op Europese wijn en champagne. Dit als reactie op het door de EU aangekondigde invoerheffing op Amerikaanse bourbon, wat op haar beurt weer een reactie was op andere aangekondigde Amerikaanse invoerheffingen.

Nederlandse consumenten kiezen steeds bewuster voor Europese producten, of eerder producten die niet in de VS zijn geproduceerd. Huismerken zijn vrijwel altijd lokaal, in tegenstelling tot (Amerikaanse) A-merken. Zo simpel is het echter niet: veel 'Amerikaanse' producten worden bijvoorbeeld in Europese fabrieken gemaakt. Ook in Frankrijk worden onder andere McDonald's, Coca Cola en Tesla in toenemende mate geboycot.

De Zwitserse chocoladefabrikant Lindt is van plan om de chocola voor Canada voorlopig vanuit Europa te leveren, om de Amerikaanse importheffingen en Canadese tegenheffingen te omzeilen. Tot dusver werd de Canadese markt vanuit de Verenigde Staten bediend.

Het ijsbedrijf Ben & Jerry's heeft ruzie met het moederbedrijf Unilever. Zo is de CEO van Ben & Jerry's ontslagen voor 'sociaal activisme' en heeft Unilever via een rechtszaak het ijsbedrijf gedwongen door te gaan met de verkoop van ijs in de bezette Palestijnse gebieden.

Na de Brexit is de Britse export naar het Europese vasteland met 34% gedaald. De Britten importeren daarentegen ondanks strengere controles juist meer producten uit Europa.

In China is 'Made in Russia' ongekend populair. Dit heeft natuurlijk veel te maken met de vriendschappelijke relatie tussen China en het Rusland van Putin, maar Chinezen zijn ook gewoon dol op Russische honing, chocolade, koekjes en wodka.

mcdonalds frietjes

Eten is cultuur

De Filipijnse oud-president Duterte vindt het Nederlandse gevangeniseten niet lekker en krijgt nu rijst 'volgens Filipijnse smaak'. Buitenlanders in de VN-gevangenis in Den Haag klagen vaker dat het Nederlandse eten 'smakeloos' is.

Het kabinet vindt dat een borrel bij de bingo weer moet kunnen. Dit was sinds een paar jaar verboden, omdat mensen onder invloed van drank gevoeliger voor een gokverslaving zouden zijn. Dat met die wet ook ouderen 'hun advocaatje bij de bingo' werd ontnomen, was nooit de bedoeling geweest.

Sin Jah in Leeuwarden is door Thuisbezorgd tot beste Aziatische restaurant van Nederland gekozen. Sinds 2014 is het getransformeerd van een klassiek Chinees-Indisch restaurant naar modern pan-Aziatisch.

Duizenden klanten van de Chinese restaurantketen Haidilao in Shanghai krijgen hun geld terug, nadat er beelden zijn opgedoken van een dronken jongeman die in een hotpot urineerde

Een eetscene in het computerspelletje Monster Hunter Wilds heeft in Japan tot een hype rondom naanbrood met kaas geleid. Een Nepalees restaurant in Tokyo spint er garen bij.

naanbrood

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama