We kunnen weer uit eten, bijvoorbeeld in een tuinkas, met robots als bediening, of met een menu via een QR-code. Sterrenrestaurants bieden steeds vaker ook goedkopere menu's - ook voor thuis - aan. Belgen en Duitsers eten steeds regionaler, biologischer en meer fair-trade. Een Belgische studente heeft al 7000 wafels voor de zorg gebakken. In de supermarkt kiezen we weer vaker voor in plastic verpakt groente en fruit. Een supermarkt wilde de Vogelbescherming ondersteunen met behulp van kiloknallers. Koks die voor dictators hebben gekookt doen een boekje open. Mei 2020 in vogelvlucht.
Op afstand uit eten
De restaurants openen weer, met de nodige creatieve maatregelen om ook in tijden van corona een fijne avond te beleven. Het Amsterdams restaurant Mediamatic ging zo ongeveer viraal (excusez le mot) met de tuinkasjes waarin je met zijn tweetjes gezellig aan de waterkant kan genieten van een volledig vegan viergangendiner. Als je tenminste nog een plaatsje kan bemachtigen, want ze zijn voorlopig volledig uitverkocht.
Foto: Mediamatic
In een Chinees-Indisch restaurant in Renesse worden robots ingezet in de bediening. Al voor de coronacrisis had de eigenaar ze besteld als handig speeltje en nu komen ze ineens wel heel erg goed van pas.
Een Italiaans restaurant in Rome geeft geen menu's op papier meer, maar laat klanten een QR-code scannen. Op hun smartphone kunnen ze dan het menu en de dagaanbiedingen bekijken. Het systeem werkt zo goed dat ook oudere klanten er mee uit de voeten kunnen.
Een Thais restaurant heeft pandapoppen ingezet om mensen die in hun eentje komen eten wat gezelschap te houden. Bovendien zijn die panda's een schattige doch duidelijke manier om die stoelen te markeren die vanwege de afstandsmaatregelen vrij moeten blijven.
In het Zweedse restaurant Table For One kun je, zoals de naam impliceert, helemaal in je eentje zitten aan een tafel met uitzicht. De maaltijd van drie gangen wordt aangeboden in een picknickmand.
Foto: Bord för en
Buffetrestaurants zullen we voorlopig waarschijnlijk niet open zien gaan. Uit een filmpje waarop één persoon een 'virus' (fluorescerende verf) op zijn handen kreeg, bleek dat na dertig minuten iedereen was 'besmet'.
Uit eten gaan lijkt dus exclusiever te worden. Maar niet per se duurder. Sterrenrestaurants bieden nu bijvoorbeeld voor een relatief zacht prijsje thuisbezorgmenu's aan, soms met precieze instructies om de maaltijd ter plekke zelf af te maken. Bij gebrek aan klandizie van toeristen moet ook in de restaurants zelf het roer worden omgegooid: om meer mensen uit de buurt te lokken moeten de prijzen omlaag en ook goedkopere - maar niet minder lekkere - gerechten worden aangeboden.
De Belgische Nathalie wilde na lange tijd weer naar de McDonald's, maar mocht zonder auto de McDrive niet in. Zij verzon een zeer creatieve oplossing: een auto van karton.
Culinair in tijden van corona
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat Belgen bewuster - regionaler, biologischer, meer fair-trade - zijn gaan inkopen. Hetzelfde effect zie je ook in Duitsland. Daarnaast eten Duitsers steeds minder vlees: vorig jaar gaf 34% aan dagelijks vlees te eten, dit jaar nog maar 26%.
In het Amerikaanse Mississippi is gezond eten niet vanzelfsprekend. Vooral in de steden vind je 'food deserts', wijken waarin mensen door een combinatie van geldgebrek en afwezigheid van supermarkten en groentewinkels nauwelijks toegang tot gezond eten hebben. In het stadje Jackson biedt een stadsboerderij weer de essentiële schoollunches aan - die door corona waren weggevallen - en geeft de kinderen meteen een pakket verse groente mee voor thuis.
Een Belgische studente hotelmanagement is na het stopzetten van haar stage begonnen met het bakken van wafels en koekjes voor zorgpersoneel. De ingrediënten kreeg ze in eerste instantie van buurtgenoten na een oproep op Facebook, maar ondertussen ook van bedrijven. Ze heeft onderhand al 7000 wafels gebakken.
Maxima is 49 jaar geworden en heeft getrakteerd op het recept van de koekjes van haar Argentijnse moeder, alfajores van dulce de leche.
De vastenmaand ramadan is weer voorbij. Volgens een islamdeskundige past een plantaardige ivtar perfect bij de iftar: "Mohammed riep op tot het eten van dadels in plaats van schapen." In Trouw vind je een uitgebreid verslag van mensen die via videoconferentiesoftware een virtuele en vegetarische ivtar vieren.
Op weg naar een betere en schonere wereld
Klanten in de supermarkt kiezen uit angst voor besmetting met corona steeds vaker voor in plastic verpakt groente en fruit. Ook voorverpakt brood doet het nu beter dan de verse broden. Voorverpakte producten bieden misschien een veiliger gevoel, maar dit hogere plasticverbruik is onnodig en qua milieubelasting een stap terug.
Hoewel we in Europa door de sluiting van de restaurants met een (friet)aardappeloverschot zitten, liggen er nieuwe aardappelen uit Israel in de supermarkt. De reden is dat die aardappelen voor directe consumptie zijn bedoeld, terwijl de industrieaardappelen bedoeld zijn om langer te bewaren. Ze staan dus niet direct met elkaar in concurrentie, maar in België wordt de consument onder het motto "SOS PATAT" aangemoedigd ook meer diepvries te kopen.
De Vogelbescherming is ontstemd over een advertentie van de supermarkt Poiesz, waarin werd aangekondigd dat van elk verkochte aanbieding 10 cent naar dit goede doel gaat. Die aanbiedingen bleken echter voornamelijk kiloknallers te zijn, wat volgens volgens de Vogelbescherming niet te rijmen is met hun doelstellingen.
Britse supermarkten dreigen Brazilië met een boycot als president Bolsanero zijn plannen om het regenwoud verder te ontbossen doorzet.
In de Verenigde Staten zijn overal reclameborden van PETA opgedoken met de tekst "Tofu never caused a pandemic."
Lekker gezond
In Duitsland komt er een verbod op suiker en andere zoetmakers in thee voor babys en kinderen. Foodwatch ziet de maatregel als een afleidingsmanoeuvre om te verhullen dat afspraken en besluiten over de echte dikmakers niet tot stand zijn gekomen.
Britse campagneorganisaties roepen op tot een verbod op advertenties voor junkfood. Ze vinden dat de voedingsindustrie de 'stay home'-maatregelen te veel gebruikt om ongezonde producten te promoten. Wellicht is Boris Johnson, die principieel tegen een 'nanny state' is, nadat hij zelf corona heeft gehad, nu wel ontvankelijk voor hun boodschap.
Supermarkten doen vaak alsof ze een gezonde levensstijl promoten, maar uit een analyse blijkt dat het overgrote gedeelte van supermarkten is gewijd aan ongezonde, zwaar bewerkte producten - met de kassa als grootste verleidingsvalkuil. Een uitzondering is de discounter Aldi, die een beperkter maar mede daardoor ook evenwichtiger aanbod heeft.
Ouders met moeilijke eters doen er goed aan niet al te streng voor ze te zijn: door kinderen bijvoorbeeld te dwingen hun bord leeg te eten creëer je juist trauma's en een afkeer van (gezond) eten. Veel constructiever is het om de kinderen te betrekken bij het bereiden van de maaltijden, voor voldoende smaakvariatie te zorgen en vooral zelf ook te genieten van het eten.
En verder
- De Poolse schrijver Witold Szablowski heeft een fascinerend boek geschreven over koks die voor dictators als Idi Amin, Fidel Castro en Saddam Hussein hebben gekookt.
- Een man uit Turnhout krijgt al jaren ongevraagd pizza's geleverd. Op een dag stond er wel 14 keer een koerier voor de deur.
- Het Mexicaanse biermerk Corona overweegt toch om voor de hand liggende reden zijn naam te veranderen.
Meer!
- April 2020: broodbakmachines, bitterballen en immuniteitsboosters
- Maart 2020: een hond met een boodschappenlijstje, vegan hamsteren en een broccolisamosa
- Februari 2020: een vegan werkplek, agressieve bierflesjes en vrolijke recepten voor noodsituaties
- Januari 2020: plantaardig fastfood, de week van het konijn en pizza in de schoolpauze
- December 2019: vegaburgers, vegalunch en virtual reality
- November 2019: vegaburgerrechten, patat voor de Chinezen en een kletskassa
- Oktober 2019: peperdure spaghetti, een menukaart voor vrouwen, en rietjes van pasta
- September 2019: protestburgers, zieke bananen en een broodje kattenvoer
- Augustus 2019: duivelse vleesvervangers, Hollandse kikkererwten en culinaire filterbubbels
- Juli 2019: een vegan stigma, een hippe bamboebeker en eigen groente eerst
- Juni 2019: de bedrieger, het bouillonblokje en het seniorenijsje
- Mei 2019: vleestomaten, eendenkroos en een poepgezicht