Open menu

RobertoGelatosjabloon thb 2011kopieNiet alleen in juli, maar eigenlijk de hele zomer lang, mogen we graag een ijsje halen bij een Italiaanse ijssalon. Wij niet alleen, want zodra in maart Roberto Gelato in Utrecht zijn deuren opent, staan er op mooie dagen rijen mensen voor de deur. Het ijs hier moet wel bijzonder zijn. De kans om te proeven en meteen wat vragen te stellen, namen we natuurlijk met beide handen aan.

 

Liefde & IJs

We praten die middag met Carlina Coletti - De Lorenzo,  die samen met echtgenoot Roberto Coletti de ijssalon runt. Meteen springt in het oog dat hier met liefde ijs wordt gemaakt. Er zijn hier professionele ijsmakers aan het werk. De zaak is kleurrijk, ziet er hygiënisch uit, en de mensen die er werken zijn aardig. Terwijl we praten, houdt Carlina steeds een oogje op het personeel en geeft ze waar nodig aanwijzingen. Een prettig gezicht.

Roberto en Carlina hebben elkaar ontmoet in Italië. Roberto wilde op een gegeven moment graag naar Nederland komen. Hij wilde het liefst werk, waarvoor hij geen Nederlands hoefde te spreken, zodat hij meteen aan de slag kon. IJs maken lag, omdat ze beiden uit ijs bereidende families kwamen, eigenlijk voor de hand. Omdat Carlina graag in Utrecht wilde blijven, werd het de zaak in de populaire wijk Wittevrouwen, genaamd Roberto Gelato. Roberto ontfermt zich vooral over de smaken, terwijl Carlina de contacten met het personeel, de klanten, en de pers onderhoudt.

Mai Prima

Naast chocolade- of citroenijs, staat Roberto Gelato bekend om zijn niet-traditionele en bijzondere smaken. Hartige smaken, zoals tomatenijs of mosterdijs. Maar ook nieuwe zoete combinaties maken het tot Mai Prima: een wisselende, nooit eerder bereide smaak. Soms ontstaan deze smaken per toeval, omdat er bijvoorbeeld wat ijs bij elkaar in de bak valt. Vaak is het ook gewoon een kwestie van uitproberen. “Ja, natuurlijk mislukt er wel eens een smaak” vertelt Carlina. “Het gebeurt  wel vaker met hartige smaken, zoals het rauwe ham-ijs. Dat is toch moeilijker”. De meeste Vegatopia-bezoekers beginnen hier natuurlijk niet aan, dus we vragen door naar het tranenijs: ijs gemaakt van kindertranen.

Tranenvangers

Carlina legt uit dat het verhaal bij deze smaak het belangrijkste is. Een huilend kind is hartverscheurend, vindt Roberto. Daar moest wat aan te doen zijn. thumb carlina 03Zo ontstond het idee om tranen om te zetten in ijs. Kinderen kunnen een speciale tranenvanger halen en die vullen bij een huilbui. Bij het inleveren, krijgen ze dan een bolletje ijs. Heel leuk natuurlijk, maar eigenlijk hopen Roberto en Carlina dat het helemaal niet nodig is. Het zou ideaal zijn dat het idee alleen al genoeg is om de tranen te doen stoppen. Daar zouden ze wel eens gelijk in kunnen hebben. Begin juli waren er pas twee tranenvangers ingeleverd en via Twitter meldde een moeder al dat haar kind ophield met huilen toen de tranenvanger tevoorschijn werd gehaald.

Al die nieuwe smaken, zijn het trends? Aan de ene kant wel natuurlijk, verklaart Carlina. Aan de andere kant, waren sommige smaken vroeger helemaal niet mogelijk. Omdat zout water niet bevriest, konden de hartige smaken niet eens gemaakt worden. Vergelijk het maar met strooizout in de winter. Nu is er een techniek, waarbij het zout wordt ingekapseld in een suikerlaagje, waardoor er dus een breed scala aan nieuwe smaken ontstaat. Andere zoete smaken, zoals bloedsinaasappel, konden Carlina’s grootouders simpelweg niet maken omdat het niet te krijgen was in Nederland. Nu zijn er meer exotische vruchten, dus meer smaken.

Winter

In oktober gaat de ijssalon dicht voor de wintermaanden. Roberto en Carlina vervelen zich dan niet. Natuurlijk rusten ze uit en reizen ze naar Italië voor familiebezoek. Daarnaast worden er tijdens de reizen ingrediënten gehaald, zoals hazelnoten. Roberto studeert verder op nieuwe technieken, zoals vezels als suikervervanger en Carlina schrijft (kinder)boeken over ijs. Heeft ze nog tips voor de lezers die zelf ijs willen maken? “Doe het, zoals koken, niet op de gok, maar wees precies. Bij een onjuiste verhouding van suiker en de andere ingrediënten, bevriest het ijs niet”. 

“Eet je zelf nog regelmatig ijs, of heb je er geen zin meer in als je er zoveel over mee werkt en over praat?” Carlina vertelt dat als het wat drukker is het wel een beetje bij inschiet, maar ze komt toch wel “meestal op 5 of 6”. Per week dan toch? Nee, dit is per dag. Met zulk lekker ijs lijkt het ons ook een heel gezonde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.



Aardbeienijs


Voor ongeveer 8 bollen ijs.
Bereidingstijd: Ongeveer ½ uur en 3 tot 4 uur om het ijs te bevriezen.


Het is het lekkerst om aardbeienijs alleen in de zomer te maken. Niet alleen zijn de aardbeien dan veel lekkerder, het is ook beter voor het milieu. aardbei  Annemieke.netWant als je seizoensfruit gebruikt, hoeft het niet met het vliegtuig gebracht of in een kas gekweekt te worden. Dus als het aardbeienseizoen voorbij is, kun je veel beter citroenijs of ijs met een roomsmaak maken. 
 
150 g rijpe aardbeien
150 g suiker
250 g water
15 g citroensap
het sap van een halve sinaasappel

Citruspers
Weegschaal
Diepvriesbak of plastic bewaarbak
Pan
Pollepel
Blender
 

  1. Doe de suiker en water in een pan en verwarm dat op een klein vuurtje. Blijf goed roeren. Als de suiker gesmolten is, kun je het vuur uitdoen. 
  2. Pers de citroen en sinaasappel.
  3. Was de aardbeien met het kroontje. Haal daarna het kroontje eraf, zo blijft de smaak beter.
  4. Meng alle ingrediënten in een blender.
  5. Giet alles in een lage plastic bak en zet die 2-3 uur in de diepvries.
  6. Voel even met een vork of lepel of het ijs hard is, mix het dan nog een keer in de blender om de ijskristallen te breken en zet het dan terug in de diepvries. Je kunt ook de staafmixer gebruiken.
  7. Laat het ijs dan nog een uurtje in de diepvries staan voor je het serveert.
  8. Als je een ijsmachine hebt, doe je bij punt 5 de mix in de ijsmachine.

 Recept uit ‘Lekker! IJs’, geschreven door Carlina Coletti De Lorenzo

 

Hoe meer lekkere aardbeien je gebruikt, hoe lekkerder het ijs zal smaken. Roberto’s aardbeienijs bevat bijna 40% aardbeien. Hoe ver kun jij gaan, zonder dat het ijs niet meer bevriest?

Roberto Gelato ijssalon


Roberto Gelato
Poortstraat 93
3572 HG Utrecht

T 030 2733 114

 

Ellen, culi- en restaurantgidsredactie, hongerlapje.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama