Open menu

vegaleeuwsjabloon_thb_2011kopie1 aprilgrappen, we zijn er allemaal wel eens ingetuind en echt niet alleen als kind. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel en desondanks trappen nog hele volksstammen er in. Spaghetti-bomen, fluitende wortels en vegetarische leeuwen? Heel even leken ze echt.

In 2008 meldt Diergaarde Blijdorp tijdens een uitzending van Vara's Vroege Vogels snel over te willen stappen op vegetarisch voedsel voor bijna alle dieren, waaronder de leeuwen. Dit als "resultaat van een overeenkomst tussen de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en Diergaarde Blijdorp". Ze haalden er zelfs wetenschappelijk onderzoek bij dat beweerde dat de leeuwen zo langer zouden leven.
Mensen belden massaal naar de NVB en de dierentuin om te laten weten dat ze het een goed initiatief vonden of dat ze het er absoluut niet mee eens waren. Op forums ontstonden heftige discussies. Een leeuw vegetarisch voeden? Dat kon niet, dat was dierenmishandeling!
Op 1 april konden bezoekers en journalisten dan zo'n vegetarische maaltijd bijwonen. De leeuwen kregen een hoop sla voor hun kiezen waar ze zelfs nog een beetje van aten (ze vonden dat groen al net zo eng als overtuigde mensen-carnivoren), dankzij brokjes vlees die ertussen waren gegooid. De kratten waarin het groenvoer werd aangeleverd, bleek hen meer te kunnen bekoren. Na afloop maakte Blijdorp bekend dat het een 1 aprilgrap was geweest.

De Britse supermarkt Tesco maakte in 2002 in een advertentie bekend dat ze wortels zo genetisch gemodificeerd hadden zodat ze tijdens de groei speciale luchtgaatjes ontwikkelden, net als een blokfluit. Wanneer de wortel werd gekookt, floot deze als hij gaar was. Zo werd te lang koken voorkomen.

_39353716_spag203De mooiste grap komt ook uit Engeland. Misschien dat tegenwoordig veel mensen geen idee hebben waar hun eten vandaan komt, maar dat was 50 jaar geleden ook al het geval. Het televisieprogramma Panorama van de BBC meldde op 1 april 1957 dat door het zachte voorjaarsweer de oogst van spaghetti in Zwitserland met maar liefst 14 dagen was vervroegd. Beelden toonden jonge dames die de spaghetti uit de spaghettibomen plukten en vervolgens lieten drogen op tafels. Ook werd nog vermeld dat de beruchte spaghettikever voor veel overlast kon zorgen.

Veel kijkers belden om te vragen hoe ze aan zo'n boom konden komen, waarop de BBC antwoordde dat ze een sliert spaghetti moesten planten in een blik tomatensaus en dan maar op het beste moesten hopen!

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama