Open menu

nieuwjaarAan het begin van het jaar besteden we aandacht aan onze eetverwachtingen voor 2011. Wat gaan we eten in 2011? Welke gerechten staan in de spotlights, welke producten worden helemaal hip en wat zien we liever niet meer terug op ons bord?

In de keuken 

Met een goed gevulde broodtrommel met inhoud kun je prima aankomen in 2011. Koop een kek bentoboxje (een Japanse lunchdoos) en gebruik je creativiteit. Echt lekker brood (zelfgemaakt of zelfgekocht ), beleg (Oude-Adelkaas bijvoorbeeld, zelfgemaakte baba ganoush, frisse blaadjes zuring of bietjes, zachte geitenkaas en munt) en je bent klaar. Creativiteit op? Kijk bij Not My Lunch of koop het sympathieke broodtrommelboek van Marije Vogelzang. Je mag trouwens ook best net zoals de Japanners een Omusubi rijstbal in je bentobox doen.

Hiermee samenhangend: lekker koken voor je kinderen is ook helemaal 2011. De makers van koken voor mijn dochter en onze eigen redacteur Annemieke deden dat al in 2010.

Thuis inmaken, wecken, pickelen: ook helemaal leuk.

Thee drink je niet uit zakjes in 2011: losse blaadjes worden hip. Haal die bij een fijne theewinkel, niet uit het onderste schap van de grootgrutter.

Vanaf het voorjaar verwachten we op braakliggende terreinen in de stad mensen bezig met de hippe tijdsbesteding van 2011: guerrilla gardering. Moeders laten kinderen zien hoe groenten groeien, door het kraakverbod werkeloze krakers helpen een handje mee. Iedereen blij. Levert natuurlijk net zoveel spot op als de bakfiets. En diezelfde bakfiets barstensvol bloemkolen, courgettes en rabarber.

De buitenlandse keuken waar je in 2011 mee gezien wilt worden is de Singaporese. Je treft er heerlijk Indonesische, Indiase, Chinese en Europese invloeden in aan. Niet bekend met deze keuken? Volg een cursusje Singaporees bij Rose van Flavours of Singapore die ook vegetarische lessen verzorgt.

Op Vegatopia zullen we een flink aantal Mexicaanse recepten publiceren. De kast ligt namelijk nog aardig vol met gedroogde Mexicaanse pepers. Daar kun je heel aromatische salsa's voor bijvoorbeeld burrito's mee maken. We hopen alleen in 2011 nog een leverancier in Nederland te vinden voor Mexicaanse pepers. Iemand interesse om een importhandeltje te beginnen?

In winkels en restaurants

Na al het brood van goede Franse bakkers willen we in 2011 graag vaker lekker Duits brood eten. Welke Duitse bakker opent een filiaal en waar gaat 'ie dat doen?

In Californië al jaren een hit: Pho, de Vietnamese soep, een gevulde bouillon waar je aan tafel naar smaak kruiden, limoen en pepers in kunt doen. We verwachten dat meer Vietnamese restaurants gaan openen in 2011. Je hebt al Xinh waar ze een hoop vega-eten maar geen vega-pho serveren. Zolang dus maar zelf maken, kan ook.

Cocktails op basis van sake: bijvoorbeeld een martini van sake met cranberrysap. Erg lekker. Sake is sowieso een goed drankje om in 2011 vaker te proberen en dan helemaal sake met een bubbeltje erin. Een stuk lekkerder dan de gemiddelde prosecco.

Uit de Japanse keuken komen ook ingrediënten die we in 2011 liever niet meer terugzien. Van alles en nog wat gefrituurd in panko met een wasabimayonaise, edamame in je geitenkaassalade, wakame overal in: liever niet. Zielige yakitorispiesjes en andere wereldtapas kant-en-klaar uit de horecagroothandel: ook liever niet. Wel leuk: plankjes met hapjes om te delen, zoals bij Pain Quotidien of kleine gerechten om al dan niet te delen zoals bij Proef Amsterdam.

In 2011 zijn we ook klaar met de menukaart als cryptogram. Wat voor gerecht moeten we ons voorstellen bij gele tomaat / parelgort / bieslook / truffel?  Doe ons dan maar een witte pizza uit zo’n fijne houtovenpizzeria die overal opduiken. Pizza’s met een dunne bodem en weinig beleg, die maar heel even in de oven moeten. Aardappelpizza? Ook heel erg lekker. De eerste vieze houtovenpizza hebben we nog niet geproefd, maar met het succes van houtovenpizzeria’s zal dat misschien niet lang uitblijven.

Kinderen in restaurants zijn ook helemaal van deze tijd. Restaurants met aparte hangplekken voor kinderen hadden we al, nu graag ook nog kleine porties van volwassen gerechten voor kinderen in plaats van die eeuwige patat in het kindermenu. Vermoeiend maar ook in 2011: verwende kinderen die alleen traiteur-eten gewend zijn en daar nogal blasé van worden. De eerste Hollandse kinderen die niet om chips maar om sushi zeuren zijn al gespot. Hé, gekookte wortels zijn ook prima hoor!

We verwachten in 2011 nieuwe manieren van kant-en-klaar eten. Kant-en-klaar eten dat misschien wel lekker is. Slimme traiteurs, nieuwe concepten, moderne technieken en gezond fast food. Als de afhaalzaakjes vegavriendelijk zijn én lekker eten serveren zullen we ze zeker voor je noteren in onze restaurantgids. En we wachten nog steeds op dat ene zaakje met Bombay street food.

Achtergronden
In 2010 woedde er een discussie over zelf koken of eten uit pakjes en zakjes. Pakjeskokers pikken het niet langer dat er door zelf mayonaisemakende maar wel bij traiteurs kant-en-klaar-eten-kopende culi’s op ze neer wordt gekeken. Dat zal in 2011 nog wel even zo doorgaan. De magnetronmaaltijd als nieuw toppunt van genieten? Volgens ons niet, maar wij snappen best wat van de culinaire verwarring die ontstaan is. In talloze televisieprogramma’s wordt gesuggereerd dat je restaurantwaardig eten uit je keuken thuis moet toveren. En dan zijn er ook nog al die hippe mooie koekjes op basis van groene thee die je op vrijdagmiddag uit je keuken moet toveren, terwijl dat helemaal niet kan omdat je dan op kantoor zit. Natuurlijk zakt de moed je dan in de schoenen.

Gelukkig is al die kookstress nergens voor nodig. Zelf spaghetti van pastabloem maken? Leuk idee, maar nodig is het niet. Zelf pastasaus maken? Net zo snel als uit een pakje, maar een stuk lekkerder. Dus ook op Vegatopia in 2011: veel recepten die je zonder moeilijk doen uit je eigen keuken kunt toveren. En voor restauranteten gaan we wel naar ... een restaurant.

En we willen in 2011 graag wat verder nadenken over productverwarring op biologisch en duurzaam gebied. Afgelopen jaar veranderde Albert Heijn het ´AH Biologisch´ logo in een ´Puur en Eerlijk ´ logo, waarbij je er niet altijd meer vanuit kunt gaan dat het product biologisch is. Maar weet iedereen dat? Het begrip 'duurzaam' is ook nogal verwarrend. Duurzame chocola; groeien die cacaobonen op een landgoed om de hoek? En hoe zit het eigenlijk met supermarkten die mooi weer spelen met fair trade producten en intussen fruit onder de kostprijs in de winkel zetten, waardoor boeren niet of nauwelijks kunnen rondkomen. Daar mag in 2011 flink wat meer aandacht voor komen. Zelf je eigen aardbeien telen  is sowieso een leuk idee en als je geen balkon hebt, dan kun je altijd nog binnen paddestoelen kweken .  

{jcomments on}

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama