Zelf een chocolade paasei maken is niet moeilijk. Met een paaseivorm, een paserige bonbonvorm en uiteraard chocolade kom je een heel eind.
Bij Pasen hoort voor veel mensen een ei, van chocolade of van een kip. Uiteraard neemt men liever geen legbatterij-ei, maar welk ei is het meest kipvriendelijk?
Dat valt nog wel mee. Niet meer dan een op de vijf Nederlanders koopt ze weleens in de supermarkt en dat zijn dan vooral veertigplussers. Singles en gezinnen met jonge kinderen moeten weinig weten van asperges.
Bron: Stichting Dubbel A
De meesten wel, maar een niet onaanzienlijke deel (bijna 20%!) geeft toe dat de boterhammen die meegaan naar het werk gesmeerd zijn door moeder de vrouw...
Bron: Bakkerijdagen 2008
In de jaren zestig en zeventig probeerde het Zuivelbureau ons er met tekenfilmpjes van Joris Drieprinter van te overtuigen dat drie glazen melk per dag ons berensterk zou maken. Momenteel klokken wij in Nederland per persoon ongeveer één bekertje melk per dag weg. Dat is nog altijd een plas van 1,5 miljard liter op jaarbasis, waarvoor 300.000 koeien flink wat krachtvoer en gras moeten wegkauwen.
Bron: cijfers.net
Behoorlijk veel. Vara TV-magazine-columnist Dick Wensink ging er eens voor zitten en telde in het afgelopen jaar 370 (!) kookprogramma's op de Nederlandse zenders. Samen babbelden de tv-koks zo'n 170 uur televisie bij elkaar.
Bron: Vara TV-magazine
McDonald's serveert deze week hamburgers, frietjes, salades en nog zo het een en ander aan 3,5 miljoen Nederlanders.
De keten wil in ons land en de rest van Europa overigens af van z'n 'hamburger-imago' door meer regionale producten te gaan verkopen. Ook het design van de restaurants zal beter afgestemd worden op de lokale voorkeuren.
Marketinggoeroes denken dat het bijsturen van de McDonald's-formule een kansloze missie is. Er zou in landen als Nederland nauwelijks een regionale keuken bestaan en bovendien is de hamburgerketen juist geliefd vanwege "de voorspelbare kwaliteit en het gebrek aan variatie."
Bron: Dagblad De Pers
Een gemiddelde Nederlander bestrooit per jaar vijftig boterhammen met hagelslag. En we strooien steeds royaler: de vraag naar hagelslag en hagelslagvarianten als tijgervlokken en gestampte muisjes neemt elk jaar met circa drie procent toe.
Bron: NRC Handelsblad 14/07/07
Ja! Een kwart van de Nederlanders brandt weleens z'n tong bij het controleren van de gaarheid van de pasta. We koken 'm trouwens nogal flink: de helft kiest voor gaar tot héél gaar. Maar één procent van de Nederlanders gooit de pasta tegen de muur om te controleren of deze al dente gekookt is, zoals de Italianen wel doen.
Bron: Grand'Italia Pasta Onderzoek
Hoewel Nederlanders als 'kaaskoppen' bekend staan, eten ze nauwelijks meer kaas dan Belgen. Nederlanders noteerden in 2005 een kaasconsumptie van 16,7 kg, de Belgen werkten er in datzelfde jaar per hoofd van de bevolking 16,2 kg van weg.
Bron: CBS en BCZ
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!